ABD Baþkan Yardýmcýsý Harris'ten Vietnam'a çaðrý
ABONE OL

Harris, Güneydoðu Asya ziyaretinin ikinci duraðý olan Vietnam'da, Devlet Baþkaný Nguyen Xuan Phuc ile ikili görüþme gerçekleþtirdi.

Çin'in "zorbalýðýna" karþý meydan okunmasý ve Birleþmiþ Milletler Deniz Hukuku Sözleþmesi'ne uyulmasý için baský kurmanýn ve baskýyý artýrmanýn yollarýnýn bulunmasý gerektiðini söyleyen Harris, Güney Çin Denizi'ndeki güvenliði savunmaya yardýmcý olmak için ABD Sahil Güvenlik Teþkilatýnýn görevlendirilmesini desteklediðini belirtti.

Vietnam'a ziyarette bulunan ilk ABD Baþkan Yardýmcýsý olan Harris, Devlet Baþkaný Phuc'a, ABD ve Vietnam iliþkilerinin çeyrek asýrda uzun bir yol kat ettiðini söyleyerek, Vietnam'ý Çin'in "zorbalýðýna" karþý koymak için ABD ile ortaklýða çaðýrdý.

- ABD'DEN VÝETNAM'A 1 MÝLYON EK AÞI DESTEÐÝ

ABD Baþkan Yardýmcýsý Kamala Harris, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede düþük Kovid-19 aþý oranýna sahip Vietnam'a, 1 milyon doz Kovid-19 aþýsý yardýmý yapýlacaðýný duyurdu.

Vietnam Baþbakaný Pham Minh Chinh ile ikili görüþmenin ardýndan basýna konuþan Harris, Kovid-19 aþýlarýnýn 24 saat içerisinde ülkeye ulaþmaya baþlayacaðýný bildirdi.

Bunun yaný sýra Harris, ABD Hastalýk Kontrol ve Önleme Merkezinin (CDC) Güneydoðu Asya bölge ofisinin Hanoi'de faaliyet göstermeye baþladýðýný duyurdu.

Harris'in, CDC hakkýnda görüþülecek bir toplantýda, Güneydoðu Asya Ülkeleri Grubu'ndan ve Papua Yeni Gine'den saðlýk bakanlarý ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Güneydoðu Asya ziyareti kapsamýnda dün Singapur'da konuþan Harris, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki eylemlerinin "zorlama" ve "tehdit" içerdiði konusunda uyarýda bulunarak ABD'nin, Çin'in eylemlerine karþý bölgedeki müttefiklerini destekleyeceðini belirtmiþti.

- ÇÝN, ABD'YÝ "BAÞINA BUYRUK" DAVRANMAKLA SUÇLADI

Çin ise ABD'yi uluslararasý topluma danýþmadan "baþýna buyruk" davranmakla suçladý.

BBC'nin haberine göre, Çin Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Vang Venbin, yaptýðý açýklamada, "ABD 'zorba ve hegemonyacý' eylemlerini bastýrmak için sadece 'kurallar ve düzenden' bahsediyor." ifadesini kullandý.

- GÜNEY ÇÝN DENÝZÝ ANLAÞMAZLIÐI

Çin, 1947'de yayýmladýðý haritayla egemenlik ihtilaflarýnýn yaþandýðý Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasýnda bulunurken yer altý kaynaklarý açýsýndan zengin bölgede, baþta Filipinler olmak üzere aralarýnda Vietnam, Brunei ve Malezya'nýn da bulunduðu komþu ülkelerle egemenlik tartýþmalarý yaþýyor.

Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddiasýna dayanarak adalara üsler inþa etmesine, bölge ülkelerinin yaný sýra ABD karþý çýkýyor.

Uluslararasý kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takýmadalar, Vietnam tarafýndan "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafýndan ise "Þiþa" ve "Nanþa Çündao" olarak adlandýrýlýyor.

Uluslararasý Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in baþvurusuyla Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflý egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadýðýna karar vermiþti.