ABD: Çin Denizi'ndeki müdahaleleri Çin'in ''artan saldýrganlýðýnýn'' bir parçasý
ABONE OL

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Ýletiþim Koordinatörü John Kirby, günlük basýn toplantýsýnda, gazetecilerin sorularýný yanýtladý.

Geçen hafta Çin'e ait bir savaþ uçaðýnýn Güney Çin Denizi'nde ABD keþif uçaðýna yaptýðý agresif manevra ve cumartesi günü Çin'e ait savaþ gemisinin Tayvan Boðazý'ndan geçen ABD muhribi ile Kanada firkateynini taciz edilmesiyle ilgili Kirby, Çin'in bu tür müdahalelerinin özellikle Tayvan Boðazý ve Güney Çin Denizi'nde "artan saldýrganlýðýnýn bir parçasý" olduðunu belirtti.

Kirby, Çin'in "artan saldýrganlýðýný" ele almaya hazýr olduklarýný, diðer yandan bu tür tacizlerin kabul edilebilir olmadýðýný bildirmek için bu ülkeyle iletiþim kanallarýný açýk tutmaya devam edeceklerini bildirdi.

Bu tür hava ve deniz müdahalelerinin olabileceðini belirten Kirby, bunun "profesyonelce ve uluslararasý hukuka uygun þekilde" yapýlmasý gerektiðinin altýný çizdi.

- "Tehlikeli ve profesyonelce deðil"

Kirby, Pekin'in son iki müdahalesini "tehlikeli ve profesyonellikten uzak" olduðuna, bu tür "agresif" müdahalelerin yanlýþ anlaþýlmalara neden olabileceðine iþaret etti. Kirby, "Birinin incinmesi uzun sürmeyecek. Güvensiz ve profesyonel olmayan müdahalelerle ilgili endiþe bu." dedi.

Uluslararasý hava sahasý ve sularda faaliyet gösterdiklerini kaydeden Kirby, kendilerinin uluslararasý hukuka uygun hareket ettiklerini ve Çin ordusunun saldýrgan davranmasýný gerektirecek bir durum olmadýðýný vurguladý.

Kirby, ABD'nin bir "Pasifik gücü" olduðunun altýný çizdi ve bu bölgedeki ittifak anlaþmalarýna ve bölgenin ekonomik açýdan önemine iþaret etti. Kirby, "(Pasifik'te) gerçek ihtiyaçlarýmýz var ve orada kalacaðýz, ittifaklarýmýz ve ortaklýklarýmýzý güçlendirmeye ve canlandýrmaya devam edeceðiz." þeklinde konuþtu.

"Tek Çin" politikalarýnda deðiþen bir þey olmadýðýný söyleyen Kirby, Tayvan'ýn baðýmsýzlýðýný desteklemediklerinin ancak kendilerini savunma yeteneklerine destek vermeye devam edeceklerinin altýný çizdi. Kirby, "Tayvan Boðazý'ndaki bu gerginliðin herhangi bir çatýþmaya dönüþmesi için bir neden yok." dedi.

- Washington yakýnlarýnda düþen uçak

Kirby, Baþkent Washington yakýnlarýnda, uçuþa yasak bölgeyi kullanan ve F-16 uçaklarýnýn engellemesi sonucu düþen uçakla ilgili de konuþtu.

Baþkan Joe Biden'ýn konuyla ilgili bilgilendirildiðini ifade eden Kirby, üç farklý hava üssünden altý F16'nýn Cessna tipi uçaðý durdurmak için ses patlamasýna neden olan süpersonik hýzda acil müdahale etmeye çalýþtýðýný ve pilotla iletiþim kurmaya çalýþtýklarýný ancak bunun iþe yaramadýðýný, nihayetinde trajik kazanýn gerçekleþtiðini aktardý.