ABD, Çin'in askeri tatbikatlarýndan endiþe duyduðunu bildirdi
ABONE OL

ABD Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Mathew Miller, konuya iliþkin yazýlý açýklama yaptý.

ABD'nin Çin'in faaliyetlerini yakýndan izlediðini belirten Miller, müteffiklerle "ortak endiþeler" konusunda yakýn koordinasyon içinde olduklarýný ifade etti.

Miller, "Güçlü bir þekilde Pekin'e itidalli davranmasý çaðrýsýnda bulunuyoruz." mesajýný vererek, "rutin demokratik bir geçiþi" askeri kýþkýrtmalar için bahane olarak göstermenin gerginliði artýracaðý uyarýsýnda bulundu.

ABD'nin "Tek Çin Politikasý"na baðlýlýðýný koruduðunun altýný çizen Miller, Çin'in Tayvan ve Tayvan Boðazý çevresinde düzenlediði ortak askeri tatbikatlarýndan derin endiþe duyduðunu vurguladý.

ÇÝN, ADA'YI ABLUKAYA ALAN ASKERÝ TATBÝKAT YAPTI

Tayvan Savunma Bakanlýðýnýn X sosyal medya platformundaki hesabýndan yapýlan açýklamada, son 24 saatte 62 askeri hava aracýnýn Ada çevresinde uçtuðu belirtilmiþti.

Uçuþlar ve gemi devriyeleri, Çin'in 23 ve 24 Mayýs'ta Ada çevresinde düzenlediði askeri tatbikatýn parçasýný oluþturuyor.

Pekin yönetimi, Tayvan'ýn yeni lideri Lai Ching-te'nin göreve baþlamasýndan 3 gün sonra Ada çevresinde askeri tatbikata baþladýðýný duyurmuþtu.

Çin Halk Kurtuluþ Ordusunun Doðu Cephesi Komutanlýðý, "Müþterek Kýlýç-2024A" adý verilen 2 gün sürecek tatbikatýn, Tayvan Boðazý, Tayvan Adasý'nýn kuzey, güney ve doðu bölgeleri ile ana kara yakýnýndaki Kinmen, Matsu, Vuçiü ve Dongyin adalarý çevresinde yürütüleceðini bildirmiþti.

Çin ordusunun kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden birliklerin katýldýðý tatbikatýn, "baðýmsýzlýða yönelik eylemleri cezalandýrma" ve "dýþ güçlerin müdahalesine karþý uyarý" amaçlý olduðu vurgulanmýþtý.