Blinken, Berlin'de katýldýðý NATO Dýþiþleri Bakanlarý Gayriresmi Toplantýsý'nýn ardýndan basýn mensuplarýna temaslarýný deðerlendirdi.
Rusya'nýn Ukrayna'ya yönelik saldýrýlarý karþýsýnda NATO'nun bir bütün olarak güçlü bir þekilde ayakta durduðunu vurgulayan Blinken, Ukrayna'ya baþta kendi ülkesi olmak üzere NATO üyelerinin güçlü þekilde destek verdiðini ve Ukrayna'nýn egemen ve baðýmsýz bir devlet olarak varlýðýný sürdüreceðini ifade etti.
Blinken, "(Türkiye) Dýþiþleri Bakaný ile bu konuyu görüþme fýrsatým oldu. Görüþmeyi betimlemeyeceðim ancak Finlandiya ve Ýsveç'in ittifaka katýlýmý noktasýnda güçlü bir konsensus olduðunu söylemekle yetineyim. Türkiye, Finlandiya ve Ýsveç arasýndaki farklýlýklar konusunda halen devam eden görüþmeler var. Sonuç olarak bu iki ülkenin üyeliði konusunda bir konsensusa ulaþacaðýmýzdan eminim." ifadelerini kullandý.
Dýþiþleri Bakaný Mevlüt Çavuþoðlu, Berlin'deki NATO görüþmelerinin ardýndan yaptýðý açýklamada, Ýsveç ve Finlandiya'nýn PKK terör örgütüne verdikleri desteði gündeme getirdiklerini belirtmiþti.
"Özellikle bu iki ülkenin PKK/YPG terör örgütleri ve mensuplarýyla yaptýðý görüþmeler ve özellikle de Ýsveç'in yaptýðý silah yardýmý dahil tüm rahatsýz olduðumuz konularý, neden karþý olduðumuzu gayet açýk þekilde sergiledik. Tabii yanýmýzda derlediðimiz fotoðraf ve diðer belgelerle bunu müttefiklere gayet güzel þekilde anlattýk. Bu ülkelerden ve NATO üyesi olan ve yine halihazýrda bu terör örgütleriyle görüþen ve destek veren ve Türkiye üzerinde özellikle ihracat, savunma sanayi ürünleri konusunda ihracat kýsýtlamasý yapan ülkelerin de bu tutumlarýndan vazgeçmeleri gerektiðini, bunun müttefiklik ruhuna aykýrý olduðunu anlattýk."
Öte yandan Blinken, Filistinli Amerikalý gazeteci Þirin Ebu Akile'nin Ýsrail güçlerince öldürülmesi olayýyla ilgili soruþturmayý desteklediklerini ve olayý yakýndan takip ettiklerini söyledi.
Blinken, Ebu Akile'nin erkek kardeþi ile görüþtüðünü ve aileye bir kez daha baþsaðlýðý dilediðini sözlerine ekledi.