ABD: Herkes UNIFIL'in rolüne saygý duymalý
ABONE OL

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Ýletiþim Danýþmaný Kirby, telekonferans yoluyla düzenlediði basýn brifinginde, Ýsrail'in UNIFIL unsurlarýna yönelik saldýrýlarýna iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.

"UNIFIL, Lübnan'da barýþý koruma anlamýnda önemli bir rol oynuyor. Biz bu role saygý duyuyoruz ve Ýsrail dahil herkesin bu role saygý duymasýný istiyoruz." diyen Kirby, bu konudaki endiþelerini Ýsrail tarafýna açýkça dile getirdiklerini belirtti.

Ýsrail ordusunun Beyrut'ta nüfusun yoðun olduðu bölgelerde Hizbullah'a karþý "operasyon" yaparken dikkatli olmasý gerektiðini dile getirdiklerini söyleyen Kirby, "Onlar (Ýsrail askerleri) bu operasyonlarýný sivillerin veya BM barýþ gücü unsurlarýnýn hayatlarýný tehlikeye atmayacak þekilde yapma sorumluluðunu da taþýyor." diye konuþtu.

Ýsrail ordusunun son günlerdeki saldýrýlarýnda bazý Lübnan askerlerinin de hayatýný kaybettiðini hatýrlatan Amerikalý danýþman, "Bu kabul edilemez ve bu konuda daha fazla detay için Ýsraillilere baský yapýyoruz." dedi.

- Ýsrail, UNIFIL'i hedef aldý

UNIFIL, 10 Ekim'de, Ýsrail ordusunun, bir gözlem kulesini hedef almasý sonucu iki barýþ gücü askerinin yaralandýðýný duyurmuþtu.

Ýsrail ordusu, 13 Ekim'de Lübnan'ýn güneyindeki UNIFIL tesislerine baskýn düzenleyerek, tesisin kapýlarýný tanklarla tahrip etmiþti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, konuyla ilgili son açýklamasýnda, Ýsrail'in BM Lübnan Geçici Barýþ Gücü'ne saldýrýlarýnýn "bir savaþ suçu oluþturabileceðini" söylemiþti.

  • BM Lübnan UNIFIL
  • John Kirby
  • Ulusal Güvenlik