ABD-İran müzakerelerinde kritik viraj! Türkiye 48 saat içinde işi bitirmek istiyor
ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile görüşmeler yapıldığını iddia ederken İran tarafı ise ABD'yi yalanlayarak herhangi bir görüşme olmadığını açıklamıştı. ABD merkezli The Wall Street Journal, adı açıklanmayan yetkililere değinerek hazırladığı haberinde Türkiye, Mısır ve Pakistan'dan yetkililerin önümüzdeki 48 saat içinde ABD ve İranlı yetkililer arasında bir toplantı düzenlenmesini sağlamak için çaba gösterdiğini ancak iki tarafın görüşlerinin birbirinden çok uzak olduğunu yazdı.

ABD'nin savaşı sona erdirmek için İran'a gönderdiği 15 maddelik bir planda büyük ölçüde Trump yönetiminin Tahran'dan daha önce talep ettiklerine odaklandığı kaydedildi.

Pakistan, savaşı sona erdirmek için ABD ile İran arasında barış görüşmelerinde arabuluculuk yapmayı teklif etti.

Trump'ın damadının üstü çizildi İran'dan ABD kararı

İRAN'IN İSLAMABAD BÜYÜKELÇİSİ: TRUMP'IN İDDİASININ AKSİNE İKİ ÜLKE ARASINDA HİÇBİR GÖRÜŞME YAPILMADI

İran resmi ajansı IRNA'ya konuşan Mukaddem, ABD Başkanı Trump'ın "İran ile görüşmeler yaptıklarına" dair iddialarını değerlendirdi.

Trump'ın iddialarını "basından duyduklarını" söyleyen Mukaddem, "Edindiğim bilgilere göre ve Trump'ın iddiasının aksine, iki ülke arasında şu ana kadar doğrudan veya dolaylı hiçbir görüşme yapılmadı. Elbette, dost ülkelerin bu saldırganlığı sona erdirmek için her zaman her iki tarafla da istişare halinde olduğu açıktır ancak bu ülkelerin dostane çabaları, İran ile ABD arasında müzakereler anlamına gelmiyor; aksine, Tahran ile Washington arasında, umarız ki bu dayatılmış savaşı sona erdirecek verimli bir diyalog zemini oluşturma girişimidir." diye konuştu.

ABD'nin aksine İran'ın her zaman diyalogdan yana olduğunu söyleyen Mukaddem, şu ifadeleri kullandı:

"Biz her zaman sorunların diyalogla çözümünü istedik ancak Washington'ın diplomasiye ihanetinden (ABD-İsrail'in Tahran-Washington müzakere süreci devam ederken ikinci kez saldırılar başlatması) sonra İran, saldırganlar karşısında ülkesini ve milletini cesurca savundu ve dünya, düşmanın bu korkakça saldırganlık karşısındaki çaresizliğine tanık oluyor."
  • Türkiye diplomasisi
  • Mısır
  • Pakistan görüşmesi
  • ABD İran ilişkileri