Türkiye'nin yürüttüðü baþarýlý diplomasi, BM Genel Kurulu'nda etkisini gösteriyor. Gazze lehine kullanýlan oylar giderek artýyor. Ýsrail'i destekleyen ülkelerin sayýsý ise dibe vuruyor.
Türkiye, Gazze'deki insani dramýn sona ermesi için 7 Ekim'den bu yana dünyaya çaðrý yaparken attýðý diplomatik adýmlarla fark yaratýyor. ABD'nin 8 Aralýk'ta BM Güvenlik Konseyi'ne BAE tarafýndan sunulan ve ateþkes çaðrýsý içeren karar tasarýsýný veto etmesi üzerine, BM Genel Kurulu'nun Filistin konulu 10. Acil Oturumu, Arap Ligi ve Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý gruplarýnýn talebiyle 12 Aralýk'ta toplandý.
KAYDA DEÐER ROL
26 Ekim'de düzenlenen bir önceki Acil Özel Oturumu'nda Ürdün tarafýndan sunulan karar; 121 olumlu, 14 olumsuz, 44 çekimser oy ile kabul edildi. 12 Aralýk'ta kabul edilen karar için ise 153 olumlu, 10 olumsuz ve 23 çekimser oy verildi. Kararda daha fazla ülkenin olumlu, daha az sayýda ülkenin olumsuz oy kullanmasý Türkiye'nin insanlýðýn sesi olarak attýðý adýmlarýn etkisini bir kez daha gösterdi. BM Güvenlik Konseyi'nin de uluslararasý camianýn ortaya koyduðu bu net vicdani tavýrla uyumlu hareket etmesi ve Gazze'deki katliamý durdurmasý gerektiðinin altý çiziliyor.
Oturumda, Mýsýr tarafýndan Arap Grubu adýna sunulan ve Türkiye dahil 104 ülkenin eþ-sunucu olduðu "acil insani ateþkes talebi" içeren karar tasarýsý 153 olumlu oyla kabul edildi. Kararýn ezici çoðunlukla kabul edilmesi, Ýsrail'in saldýrýlarýna karþý uluslararasý camianýn durduðu noktayý da açýkça gözler önüne serdi. Sabah'ýn haberine göre, Bu sonucun alýnmasýnda Türkiye'nin son dönemde yürüttüðü yoðun diplomatik çabalarýn kaydadeðer bir rolü ve katkýsý oldu. Öte yandan Türkiye'yi Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan'ýn temsil ettiði temas grubu cuma günü Oslo'da Norveç, Ýsveç, Finlandiya, Danimarka, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Ýzlanda Dýþiþleri Bakanlarýyla görüþecek. Temas grubu Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün, Mýsýr, Endonezya, Nijerya ve Filistin dýþiþleri bakanlarýyla ÝÝT Genel Sekreteri'nden oluþuyor. Akan kanýn durmasý için tam ve koþulsuz ateþkesin þart olduðunu vurgulayan grup, Ýsrail'in daha fazla kan dökerek vatandaþlarýnýn güvenliðini saðlayamayacaðýný ifade ediyor. Ýsrail'in güvenliðinin, ancak Filistin'le barýþ yaparak mümkün olduðunu ve bu konuda uluslararasý toplumun Ýsrail'e gerekli mesajlarý vermesi gerektiðini dile getiriyor.
ULUSLARARASI ALANDA GÜÇLÜ MESAJ
BM Genel Kurulu'nda, Güvenlik Konseyi'nin aksine hiçbir ülkenin veto hakký bulunmuyor. Uluslararasý barýþ ve güvenliði etkileyen önemli konularda, karar tasarýsýnýn geçmesi için 3'te 2 çoðunluk gerekiyor. Baðlayýcýlýðý olmasa da Genel Kurul kararlarýnýn siyasi aðýrlýðý bulunuyor ve uluslararasý topluma güçlü mesaj veriyor.
BM DÜZENÝ GÜÇLÜDEN YANA
ÝSRAÝL'ÝN Gazze Þeridi'ndeki katliamlarý 7 Ekim'den bu yana tüm vahþetiyle sürerken Birleþmiþ Milletler'in (BM) soykýrýmý durduramamasýna yönelik tartýþmalar büyüyor. Türkiye'nin yýllardýr dile getirdiði "BM'nin iþleyiþi deðiþmeli" söylemine bu süreçte destek artýyor. Son olarak eski Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Sekreter Yardýmcýsý ve Irak Ýnsani Yardým Koordinatörü Alman diplomat Hans von Sponeck konu hakkýnda konuþtu. Anadolu Ajansý'na konuþan Sponeck, haklýnýn deðil güçlünün muteber kabul edildiði mevcut dünya düzeninin, insanlar için sürdürülemez olduðunu söyledi.