ABD keþif uçaðý ihtilaflý Tayvan Boðazý'nda uçtu
ABONE OL

ABD'nin Pasifik'teki 7. Filosu'ndan yapýlan açýklamada, uçuþun, "uluslararasý hava sahasýnda yapýldýðý" ve "ülkelerin seyrüsefer haklarý ve özgürlüklerini koruduðu" belirtildi.

Açýklamada, "Hava aracýnýn Tayvan Boðazý'ndan geçiþi, ABD'nin özgür ve açýk Hint-Pasifik anlayýþýna baðlýlýðýnýn göstergesidir. ABD ordusu, uluslararasý hukukun izin verdiði her yerde hareket etmeyi, uçmayý ve yelken açmayý sürdürecektir." ifadesine yer verildi.

Çin Halk Kurtuluþ Ordusunun, Tayvan ve çevresinden sorumlu Doðu Cephesi Komutanlýðý ise yaptýðý açýklamada, Çin savaþ jetlerinin, ABD uçaðýnýn geçiþini takip ettiðini bildirdi.

Açýklamada, ABD'nin uçuþu "sansasyona çevirdiði" belirtilerek, "komutanlýða baðlý birliklerin daima teyakkuzda olduðu, ulusal egemenliði ve güvenliði kararlýlýkla koruyacaðý" belirtildi.

Tayvan Savunma Bakanlýðý da uçuþu doðrularken, uçaðýn kuzey istikametinde Tayvan Boðazý'nda taraflarýn etki alanlarýný ayýrdýðý varsayýlan "orta çizgi"yi geçmeden seyir yaptýðý, "olaðan dýþý bir durumla karþýlaþýlmadýðýný" kaydetti.

ABD donanmasýna ait ayný tipte uçaklar bu yýl 27 Þubat, 28 Nisan ve 13 Temmuz'da Tayvan Boðazý üzerinde uçmuþtu.

- ADA ÇEVRESÝNDE ÇÝN'E AÝT 20 HAVA ARACI VE 6 GEMÝ GÖRÜLDÜ

Öte yandan Tayvan Savunma Bakanlýðý, dün akþamdan bu sabah saatlerine kadar Ada çevresinde Çin'e ait 20 askeri hava aracýnýn ve 6 savaþ gemisinin tespit edildiðini duyurdu.

Bakanlýðýn açýklamasýnda, 20 hava aracýndan 14'ünün, Tayvan'ýn "Hava Savunma Tanýmlama Bölgesi" (ADIZ) ilan ettiði sahada uçtuðu ve Tayvan Boðazý'nda taraflarýn etki alanlarýný sýnýrladýðý varsayýlan hava ve deniz hattýný geçtiði belirtildi.

Açýklamada, 4 "SU-30", 4 "J-10" savaþ uçaðý ile "TB-001" tipi silahlý dronun Tayvan Boðazý'ndaki itibari "orta çizgi"nin ötesine geçtiði, 4 "J-16" savaþ uçaðý ile "Y-9 CC" tipi askeri nakliye uçaðýnýn ADIZ'ýn güneybatýsýnda uçtuðu aktarýldý.

Çin, ABD'nin önceki Temsilciler Meclisi Baþkaný Nancy Pelosi'nin Aðustos 2022'deki ziyaretinden bu yana, Tayvan çevresindeki uçak ve gemi devriyelerini artýrmýþ, Tayvan Boðazý'ný ayýran itibari "orta çizgi"yi geçtiði uçuþlarý düzenli hale getirmiþti.

Çin'in, topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduðu 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip. Çin ana karasý ile Tayvan arasýnda iç savaþýn ardýndan ortaya çýkan ayrýlýk hala devam ediyor.

Pekin, "Tek Çin" ilkesini vurgulayarak, Tayvan'ýn dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliþkiler kurmasýna, Birleþmiþ Milletler ve diðer uluslararasý kuruluþlarda temsil edilmesine karþý çýkýyor, kendisini tanýyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliþkileri kesmesini þart koþuyor.