ABD Kongresinde 'Ukrayna'ya yardým' krizi sürüyor
ABONE OL

ABD Senatosunda söz konusu bütçe talebinin oylamaya sunulup sunulmamasý için yapýlan ön oylamada, birçok Cumhuriyetçinin yaný sýra baðýmsýz Senatör Bernie Sanders "hayýr" oyu kullandý.

Tasarýnýn oylamaya sunulmasý için 60 oy gerekirken, 49 senatör "hayýr", 51 senatör ise "evet" oyu kullandý.

Genellikle Demokratlarla hareket eden ancak bu oylamada Cumhuriyetçilerin yanýnda yer alan Sanders ise ret nedeninin Ýsrail'e saðlanacak yardýmlar olduðunu belirtti.

Sanders, yaptýðý yazýlý açýklamada, (Ýsrail Baþbakaný Binyamin) Netanyahu yönetimine koþulsuz milyarlarca dolar verilmesine karþý olduðunu belirterek, "Ýsrail'in kesinlikle, 7 Ekim'de saldýrý düzenleyen Hamas'a karþý kendini savunma hakký var. Ancak binlerce masum Filistinli erkek, kadýn ve çocuðu öldürmeye hukuken ya da ahlaken hakký yok." dedi.

Cumhuriyetçi senatörler ise tasarýnýn göçmen politikasýnda deðiþiklik talebini karþýlamadýðý gerekçesiyle Ukrayna'ya yapýlmasý öngörülen yardýmlara karþý çýktý.

Uzmanlar, tasarýnýn geleceðinin "bilinmeze sürüklendiði" yorumunu yaptý.

BÝDEN SERT ÇIKTI

Öte yandan, ABD Baþkaný Joe Biden oylamadan önce yaptýðý yazýlý açýklamada, "Aþýrýlýkçý Cumhuriyetçiler, ulusal güvenliðimizle tehlikeli oyunlar oynuyor. Ukrayna'ya yönelik fonlarý, aþýrýlýkçý (Meksika) sýnýr politikalarýný fonlamak için rehin alýyor." eleþtirisinde bulundu.

Her zaman "gerçek çözümlere" ihtiyaçlarý olduðunu belirten Biden, "Ayný þekilde Meksika sýnýrýnda da gerçek çözümler gerekiyor." ifadesini kullandý.

ABD KONGRESÝNDE "UKRAYNA'YA YARDIM" KRÝZÝ

ABD Kongresinde Ukrayna'ya yardýmlar konusunda sert tartýþmalar sürerken, Ukrayna Devlet Baþkaný Volodimir Zelenskiy, buna iliþkin 5 Aralýk'ta Senato üyelerine vereceði brifingi son dakika iptal etmiþ, kararýn nedenine iliþkin net açýklama yapmamýþtý.

ABD Baþkaný Joe Biden, 14 milyar dolarý Ýsrail, 61 milyar dolarý Ukrayna için olan yardýmlarý da kapsayan 105 milyar dolarlýk bütçe talebinde bulunmuþtu.

Ancak Senatodakilerin baþý çektiði, ABD Kongresindeki Cumhuriyetçiler, göçmen politikasýnda birtakým deðiþiklikler baþta olmak üzere istedikleri düzenlemeler yapýlmadan bu bütçeyi onaylamaya karþý çýkýyor.

Beyaz Saray ve Ukraynalý bazý yetkililer ise ABD'nin Ukrayna'ya yardýmlarý olmadan Rusya ile savaþýn kaybedilebileceði uyarýsýnda bulunuyor.