ABD medyasýndan Tayvan iddiasý: Xi, Biden'a söyledi
ABONE OL

ABD medyasý yetkililere dayandýrdýðý haberlerinde Çin Devlet Baþkaný Xi Jinping'in geçtiðimiz Kasým ayýnda ABD'nin San Francisco kentinde düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik Ýþbirliði Zirvesi (APEC) kapsamýnda bir araya geldiði ABD Baþkaný Joe Biden ile görüþmesinin detaylarýna ulaþtý. Haberlere göre Xi, Biden'a Çin anakarasýnýn Tayvan ile yeniden birleþeceðini söyledi. Xi, Pekin yönetiminin güç kullanarak deðil, barýþçýl bir þekilde yeniden birleþmeden yana olduðunu belirtti. Haberlere göre Xi Jinping ayrýca ABD ordusunun, Çin'in 2025 veya 2027'de Tayvan'ý "iþgal etmeyi" planladýðý yönündeki iddialarýný da yalanladý.

"XÝ, YENÝDEN BÝRLEÞME ARZUSUNU AÇIK VE NET BÝR ÞEKÝLDE AÇIKLADI"

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Ýletiþim Koordinatörü John Kirby ise çýkan haberlerin ardýndan gazetecilerden gelen soru üzerine, "Baþkan Xi, yeniden birleþme arzusunu kamuoyuna açýk ve net bir þekilde açýkladý. Biz hala 'Tek Çin' politikasýna baðlý olduðumuzu açýkça ifade ettik ve Baþkan Biden da Xi'ye karþý açýktý. Tayvan'ýn baðýmsýzlýðýný desteklemiyoruz" ifadelerini kullandý.

Öte yandan ABD Baþkaný Joe Biden ve Çin Devlet Baþkaný Xi Jinping, 1 yýl aranýn ardýndan 15 Kasým'da ABD'nin San Francisco kentinde ilk kez yüz yüze görüþmüþtü.

ÇÝN ÝLE TAYVAN ARASINDAKÝ EGEMENLÝK ÝHTÝLAFI

Pekin yönetimi Tayvan'ýn Çin'in bir parçasý olduðunu belirtirken, Tayvan ise "baðýmsýz bir ülke" olduðunu iddia ediyor. Çin yönetimi "barýþçýl yeniden birleþme" adý altýnda Tayvan'ýn idaresini eline almayý isterken, bu doðrultuda güç kullanmaktan çekinmeyeceðini ifade ediyor. Pekin ayrýca, diðer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasýný da "egemenlik ihlali" olarak görüyor.

Tayvan, dünyada yalnýzca 13 ülke tarafýndan resmi olarak tanýnýyor.