'ABD Rakka'yı kurtarırken Türkiye'yi kaybedebilir'
ABONE OL
Foreign Policy dergisinde yayınlanan bir analizde, ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki Rakka'yı kurtarma operasyonunda PKK/YPG işbirliğine yönelmesinin Washington ve Ankara arasındaki ilişkilere ciddi bir darbe indireceği belirtildi.
 
Sputnik'in geçtiği haber göre, ABD'nin DEAŞ'ın kalesi olarak görülen Rakka kentine ilişkin planlarında YPG birliklerinin geniş katılımının öngörüldüğü ve ABD Savunma Bakanlığı'nın halihazırda Kürtlere havadan destek sunduğu, silah tedarik ettiği kaydedilen makalede, "Ankara'ya göre, YPG birlikleri, PKK ile bağlantılı. Başbakan Binali Yıldırım da, ABD'nin terör örgütleriyle işbirliğinin ikili ilişkilere ciddi zarar vereceğini ifade etti" dendi.
 
'TÜRKİYE, ABD KARŞISINDA CİDDİ KOZLARA SAHİP'
 
Foreign Policy'de David Kenner ve Molly O'toole imzasıyla yayınlanan analizde şu ifadelere yer verildi:
"Türk yetkililer, Washington'ın eylemlerine verilecek yanıtları dile getirmekten kaçınsa da, ABD'nin bölgedeki politikasına nüfuz etmek için ciddi kozlara sahipler. Örneğin Türkiye, ABD'nin Suriye ve Irak'taki operasyonları için kullandığı İncirlik Üssü'nü kapatabilir ya da Rusya ile işbirliğini daha derinleştirebilir.
 
ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Kürt güçlerin Rakka ilerleyişine destek verme ya da verilen desteği Türkiye ve müttefiklerine yönlendirme konusunda yoğun bir tartışma içinde. 
 
'ABD, RAKKA İLE İLGİLİ KARARINI KISA SÜREDE ALMAK ZORUNDA'
 
Bunun yanında Trump yönetimi, Rakka operasyonuyla ilgili kararını uzun bir süreliğine erteleyemez. 2012 yılında Obama’nın Suriye Özel Temsilcisi olarak görev yapan Fred Hof’a göre, Paris, Brüksel ve Türkiye’nin farklı bölgelerindeki saldırılar Rakka’da hazırlandı. Rakka operasyonunun hazırlıkları uzadıkça, teröristlerin cevabi eylemler planlamak için daha fazla zamanı olacak.
 
DEAŞ ile mücadelede ABD’nin müttefiki olan Türkiye, terör örgütü PKK'nın birleşeni olan YPG’ye askeri yardım sunulmasına karşı çıkıyor.