ABD savaþ gemisi, Çin'in askeri tatbikatýnýn ardýndan ilk kez Tayvan Boðazý'ndan geçti
ABONE OL

ABD Donanmasýnýn Pasifik'teki 7. Filosundan yapýlan açýklamada, Arleigh Burke sýnýfý güdümlü füze muhribi USS Milius'un, "Boðaz'da herhangi bir kýyý devletinin kara sularýna dahil olmayan bir koridordan geçiþ yaptýðý" belirtildi.

Geminin geçiþinin, uluslararasý hukuka uygun icra edilen "rutin faaliyet" olduðu kaydedilen açýklamada, "Geminin Tayvan Boðazý'ndan geçiþi, ABD'nin özgür ve açýk Hint-Pasifik'e baðlýlýðýnýn göstergesidir. ABD silahlý kuvvetleri, uluslararasý hukukun izin verdiði her yerde uçmayý, yelken açmayý ve operasyon yapmayý sürdürecektir." ifadelerine yer verildi.

Geçiþ, Çin'in egemenlik ihtilafý içinde olduðu Tayvan'ýn lideri TsaiIng-wen'in ABD'yi ziyaret ederek Temsilciler Meclisi Baþkaný Kevin McCarhty ile görüþmesinin ardýndan, 8-10 Nisan'da Ada çevresinde düzenlediði askeri tatbikat sonrasý ABD'nin Tayvan Boðazý'ndaki ilk seyir faaliyeti oldu.

- ÇÝN'DEN "ABARTMA" TEPKÝSÝ

Çin ise ABD'yi geminin geçiþini "abartmakla" suçladý. Çin Halk Kurtuluþ Ordusunun (ÇHKO), Tayvan'ýn da yer aldýðý doðu kýyýsýndaki bölgelerinden sorumlu Doðu Cephesi Komutanlýðýnýn Sözcüsü Kýdemli Albay Þi Yi, ABD gemisinin Tayvan Boðazý'ndan geçtiðini doðrularken "geçiþini abartarak duyurduðu" yorumunu yaptý.

Komutanlýða baðlý birliklerin gemiyi seyir rotasý boyunca izlediðini ve takip ettiðini belirten Sözcü Þi, "Birlikler, ulusal egemenlik ve güvenliðin yaný sýra bölgesel barýþ ve istikrarý korumak için daima yüksek teyakkuzda olacaktýr." dedi.

ABD Donanmasýnýn Pasifik'teki 7. filosuna baðlý görev yapan geminin geçiþi, filonun bu yýl Tayvan Boðazý'ndaki ikinci seyir faaliyeti oldu. Daha önce Arleigh Burke sýnýfý güdümlü füze muhribi USS Chung-Hoon 6 Ocak'ta Tayvan Boðazý'ndan geçmiþti.

Tayvan Adasý ve Tayvan Boðazý'ný kendi egemenlik alaný gören Çin, ABD'nin bölgedeki askeri varlýðýna karþý çýkýyor. ABD Donanmasýnýn bölgedeki seyir ve keþif faaliyetleri iki ülke arasýnda gerilime sebep oluyor.

  • Tayvan Boðazý
  • tatbikat