Blinken, yaptýðý yazýlý açýklamada, ABD'nin, Tunus demokrasisini ve Tunus halkýnýn güvenli ve müreffeh gelecek özlemini güçlü bir þekilde desteklediðini ifade etti.
ABD'li bakan, "Tunus'ta 25 Temmuz'da yapýlan anayasa referandumuna, düþük seçmen katýlýmý damgasýný vurdu. Birçok Tunuslu tarafýndan, yeni anayasa taslaðýnýn hazýrlanma sürecinin, gerçek tartýþmalarýn kapsamýný sýnýrladýðýna ve yeni anayasanýn, Tunus'un demokrasisini zayýflatabileceði ve insan haklarýyla temel özgürlüklere saygýyý aþýndýrabileceðine dair endiþelerini paylaþýyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.
Referanduma katýlmayan veya yeni anayasaya karþý çýkan milyonlarca Tunuslunun güvenini yeniden kazanmak için kapsayýcý ve þeffaf bir reform sürecinin önemine iþaret eden Blinken, "Özellikle, anayasa referandumuna karþý çýkanlar veya boykot edenler de dahil olmak üzere, aralýk ayýnda yapýlmasý planlanan yasama seçimlerine mümkün olan en geniþ katýlýmý kolaylaþtýran kapsayýcý bir seçim yasasýnýn hýzla kabul edilmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandý.
Blinken, Tunus'un geçen yýl "demokratik normlar konusunda endiþe verici bir erozyon yaþadýðýna" ve 2011'den bu yana Tunus halkýnýn zorlukla elde ettiði kazanýmlarýn çoðunun tersine çevrildiðine vurgu yaptý.
25 Temmuz 2021'den bu yana anayasal yönetimin askýya alýnmasý, yürütme gücünün konsolidasyonu ve baðýmsýz kurumlarýn zayýflamasýnýn, Tunus'un demokrasi yolundaki ilerleyiþi konusunda derin endiþeler meydana getirdiðini kaydeden Blinken, "ABD, müttefiklerimiz ve ortaklarýmýzla koordinasyon içinde, özgür tartýþma ve muhalefet alanýný koruyan, insan haklarýný ve temel haklarý koruyan demokratik ve hesap verebilir bir hükümet kurma konusunda, Tunus halkýný desteklemek için tüm araçlarý kullanmaya devam etti ve edecek." ifadelerine yer verdi.