ABD ve Çin'den askeri diyaloðun kesilmesinin ardýndan ilk üst düzey görüþme
ABONE OL

ABD Savunma Bakanlýðýndan yapýlan açýklamaya göre, Genelkurmay Baþkaný Charles Quinton Brown Jr, Çinli mevkidaþý Liu Cýnli ile video konferans yöntemiyle görüþtü.

Görüþme, Pelosi'nin ziyaretinin ardýndan askeri diyaloðun kesildiði Aðustos 2022'den bu yana iki ülke ordularý arasýnda ilk üst düzey temas oldu.

Görüþmede taraflar, "iki ülke arasýndaki rekabetin sorumlu þekilde yönetilmesi, hesap hatalarýndan kaçýnýlmasý ve açýk, doðrudan iletiþimin sürdürülmesinin" önemini vurguladý.

Pelosi'nin Çin ile egemenlik ihtilafý içindeki Tayvan'a yaptýðý ziyaret, Ada'yý topraklarýnýn parçasý olarak gören Çin'in tepkisini çekmiþ, Pekin yönetimi savunma alanýnda, Çin ile ABD arasýndaki Savunma Politikasý Eþgüdüm Görüþmeleri ve Askeri Deniz Ýstiþare Anlaþmasý Görüþmeleri ve Cephe Komutanlarý Görüþmeleri'nin iptal edildiðini bildirmiþti.

ABD Baþkaný Joe Biden ile Çin Devlet Baþkaný Þi Cinping, 15 Kasým'da San Francisco'da Asya Pasifik Ekonomik Ýþbirliði (APEC) Zirvesi'nin marjýnda yaptýklarý yüz yüze görüþmede, askeri iletiþimin yeninden kurulmasýný kararlaþtýrmýþtý.

  • Askeri diyaloðun kesilmesi
  • Nancy Pelosi
  • Tayvan ziyareti