ABD ve Fransa'nýn Adalar oyunu! Türkiye'nin teziyle savunma
ABONE OL

ABD, Ege ve D. Akdeniz'de Yunanistan'ýn Türkiye karþýtý politikalarýna destek verirken, Güney Çin Denizi'nde, Pekin yönetiminin ada, adacýk ve kayalýklarýn münhasýr ekonomik bölgeye sahip olduðu iddiasýna karþý çýkýyor. Fransa da Manþ Denizi adalarý için Türkiye'nin savunduðu 'hakça paylaþým' tezini öne çýkarýyor. Paris'in tezleriyle Türkiye'nin Ege'deki çözüm prensipleri birebir örtüþüyor.

Yeni Þafak'ýn haberine göre, ABD ve Fransa'nýn Yunanistan'ýn uluslararasý hukuka aykýrý Ege Denizi ve Doðu Akdeniz'deki maksimalist hak iddialarýný desteklerken, benzer konu kendi çýkarlarýna dayanýnca, Türkiye'nin öteden beri savunduðu tezlere yakýn pozisyon aldýklarý görülmekte. Güney Çin Denizi'nde ABD ile Çin arasýnda artan gerilim konuyu bir kez daha gündeme getirdi. Washington yönetimi, son dönemde yeniden gerilimlere sahne olan Güney Çin Denizi'nde, Pekin yönetiminin ada, adacýk ve kayalýklarýn münhasýr ekonomik bölgeye sahip olduðu iddiasýna karþý çýkýyor ve ABD donanmasý bölgede seyir serbestisini koruma operasyonlarý düzenliyor. Yine Fransa'nýn, Manþ Denizi'ndeki Ýngiliz adalarýna MEB hakkýna karþý çýktýðý ve Paris ile Londra arasýnda, Fransýz ana karasýna yakýn adalarýn ancak sýnýrlý kara suyuna sahip olduðu ve denizin eþit bölüþümünü içeren bir anlaþmaya imza attýðý biliniyor.

OLAYLI HARÝTA

Çin, Birleþmiþ Milletler'e (BM) 2009'da sunduðu "9 kesik çizgili haritayla" Güney Çin Denizi'nin yaklaþýk yüzde 80'i üzerinde hak iddia ediyor. Ancak baþta ABD olmak üzere bölge ülkeleri Pekin yönetiminin 200 mil olan münhasýr ekonomik bölgesinin kat be kat üzerinde geniþlemeci bir hak iddiasýnda bulunmasýna karþý çýkýyor. Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Endonezya gibi Güney Çin Denizi'ne kýyýdaþ ülkeler, Pekin'in adalar üzerinden tüm denizi sahiplenme çýkýþýný reddediyor.

ASKERÝLEÞTÝRMEYE KARÞI TEPKÝ

Yine Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki ada, adacýk ve resifleri silahlandýrmasý da bölgede gerilimi artýran unsurlardan. Pekin yönetimi mevcut resiflerin üzerine kum yýðmanýn yaný sýra, özellikle Paracel ve Spratly Adalarý'nda limanlar, askeri tesisler ve uçak pistleri inþa etti. Çin ayrýca savaþ uçaklarý, seyir füzeleri ve bir radar sistemi konuþlandýrarak Woody Adasý'ný askerileþtirdi. Çin'in bu hamlesine Washington'un cevabý askeri varlýðýný artýrmak ve bölge ülkeleriyle ortak askeri tatbikatlar gerçekleþtirmek oldu.

TEZÝNÝ REDDEDÝYOR

Öte yandan Fransa'nýn Atina'ya destek olmak için kendi tezleriyle açýkça çeliþtiði görülüyor. Son olarak Fransa Dýþiþleri Bakaný Catherine Colonna, "Türkiye'ye karþý Yunanistan'ýn yanýnda yer alacaðý" açýklamasýyla, kendi ülkesinin tezlerini inkar noktasýna geldi. Ne var ki Fransa'nýn ana karasýna daha yakýn Ýngiliz adalarý Guernsey ve Jersey için de bir münhasýr ekonomik bölge tanýmlanmamýþ, bu iki adaya da kýsmi bir kara suyu hakký tanýndýðý görülmekte. Fransa, Ýngiltere'ye karþý "hakkaniyet" ve "hakkaniyet prensiplerini" öne sürdüðü bilinmekte. Bu, tam da Türkiye'nin baþýndan beri Ege Denizi'nde savunduðu çözüm prensipleriyle birebir örtüþmekte.