ABD ve Venezuela yönetimi anlaþtý
ABONE OL

ABD hükümetinin, Venezuela yönetimi ile yaptýðý görüþmeler sonucunda, Venezuelalý göçmenlerin sýnýr dýþý edilmesi konusunda anlaþmaya vardýðý bildirildi.

Venezuela hükümetinden yapýlan duyuruda, anlaþma doðrulanarak, "ABD yetkilileriyle yapýlan görüþmeler çerçevesinde, Venezuela vatandaþlarýnýn 'Vatana dönüþ planý' programý kapsamýnda, ABD'den düzenli ve yasal olarak ülkelerine dönmelerine olanak saðlayacak bir anlaþma imzalandý." denildi.

Duyuruda, göçmen sorununun ülkeye uygulanan "haksýz ve tek taraflý" yaptýrýmlarýn ürünü olduðunu savunuldu.

ABD Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada da amacýn sýnýr ötesi yasa dýþý göçü durdurmak olduðu belirtildi.

Açýklamada, "Venezuela yetkililerinin kendi vatandaþlarýnýn dönüþünü kabul etme kararýnýn yaný sýra dün Meksiko'da Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken'in de katýldýðý ABD, Meksika, Kolombiya ve Panama arasýndaki toplantýdan sonra bu karar alýndý." ifadesine yer verildi.

Venezuela basýnýnda çýkan haberde de anlaþma kapsamýnda, Venezuela hükümetinin, ABD'nin sýnýr dýþý edeceði göçmenleri "vatana dönüþ planý" çerçevesinde kabul edeceðine iþaret edildi.

Kolombiya'nýn köklü gazetesi El Tiempo'da çýkan haberde ise ABD ve Venezuela hükümetlerinin bu vesileyle yakýnlaþacaðý ve iki ülke arasýndaki ticari uçuþlarýn yeniden baþlamasýnýn þaþýrtýcý olmayacaðý öne sürüldü.

Eski ABD Baþkaný Donald Trump hükümetinin, muhalif lider Juan Guaido'yu 23 Ocak 2019'da Venezuela'nýn geçici devlet baþkaný olarak tanýmasý üzerine Devlet Baþkaný Nicolas Maduro hükümetiyle iliþkiler kopmuþtu.

ABD'de Joe Biden'ýn devlet baþkaný seçilmesinin ardýndan Venezuela hükümeti ile ABD arasýnda bazý müzakerelerin ele alýndýðý basýna yansýmýþtý.

  • göçmen sýnýrý
  • ABD Venezuela
  • ABD anlaþma