ABD'de baþkanlýk seçimi için ilk oy verme iþlemi baþladý
ABONE OL

ABD'de 5 Kasým'daki baþkanlýk seçimi ilk oy verme Georgia eyaletinde baþladý. Yerel saatle 09.00'da baþlayan erken oy verme iþlemi, 5 Kasým'a kadar devam edecek. Salýncak eyaletlerde olan Georgia'da þu ana kadar 180 binden fazla kiþi oy kullanýrken, gün sonunda bu sayýnýn 200 bini aþmasý bekleniyor.

BELÝRLÝ SAATLERDE AÇIK KALACAK

2020 seçimlerinden sonra deðiþen eyalet yasalarýnýn ardýndan sandýk sayýsý azalýrken, 7 gün 24 saat açýk olan sandýklar sadece belirli saatlerde açýk kalacak. All Voting Is Local'ýn Georgia Eyalet Direktörü Kristin Nabers, sandýklarýn kullanýmý zorlaþtýrýldýðý için daha az seçmenin bu imkandan faydalanabileceðini belirterek, buna raðmen erken oy kullanýmýnýn geniþletildiðini hatýrlattý.

BAZI DEÐÝÞÝKLÝKLER YAPILDI

Georgia'da seçim sonuçlarýnýn hýzla açýklanabilmesi için deðiþiklikler de yapýldý. Ýlçelerin sonuçlarý, seçim günü akþamý saat 20.00'de düzenli aralýklarla bildirmesi gerekiyor. Eyalet yetkilileri, hýzlý, adil ve þeffaf sonuçlar saðlamayý hedefliyor. Demokratlar ve oy hakký savunucularý, bu yeni kurallarýn seçim sonuçlarýna itiraz etmek isteyen yetkililer tarafýndan kötüye kullanýlabileceðinden endiþe ediyor.

Öte yandan perþembe sabahý itibariyle North Carolina'da da oy verme iþleminin baþlamasý bekleniyor.