ABD'de yayýnlanan Kaþýkçý raporu tutuklu Suudi Prenses Basmah için umut oldu
ABONE OL

Suudi Arabistan'da yüksek güvenlikli bir hapishanede tutuklu bulunan Prenses Basmah bint Saud'ýn avukatý Henri Estramant, Ýngiltere Dýþiþleri Bakaný Dominic Raab'a mektup yazdý. Estramant, mektubunda, ABD'nin öldürülen Cemal Kaþýkçý Raporu'ndan dolayý Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ýn diplomatik baskýya boyun eðeceði ve Prenses Basmah ile kýzýný serbest býrakabileceði belirtildi. Ýngiliz medyasýndan Guardian'ýn haberine göre, çifte vatandaþ olan Prenses Basmah adýna avukatý Henri Estramant ve insan haklarý savunucusu Lucy Rae tarafýndan yazýlan mektuplarda; Dominic Raab'dan ve Ýngiliz Milletler Topluluðu Genel Sekreteri Patricia Scotland'dan 'Prenses ve kýzýnýn serbest býrakýlmasý' için yardým istendi.

'HAYATI SERBEST KALMASINA BAÐLI'

Mart 2018'de týbbi tedavi için Ýsviçre'ye gitmeden önce gözaltýna alýnan 57 yaþýndaki Prenses,Cidde'de tutuklanmýþtý. Ailenin hukuk danýþmaný Henri Estramant yazdýðý mektupta "Hayatýnýn serbest býrakýlmasýna baðlý olduðuna inanýyoruz" ifadelerini kullandý. Mektupta ayrýca prensesin krallýk içinde artan sivil özgürlüklere verdiði destek ve "Eski Veliaht Prens Muhammed bin Nayef'le yakýn baðlarý" nedeniyle tutuklanmýþ olma ihtimali yüksek olduðu belirtildi.

ABD KAÞIKÇI CÝNAYETÝ RAPORU KULLANILDI

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ýn 'Kaþýkçý cinayeti' emrini vermesi ABD'de resmiyet kazanmasýyla Prens'in diplomatik baskýya boyun eðeceði belirtilen mektupta, "Suudi yetkililerin þu anda diplomatik baskýya özellikle duyarlý olduklarýna inanýyoruz ve ayrýca sizin tarafýnýzdan yapýlacak bir müdahalenin fark yaratabileceðine inanýyoruz" ifadeleri kullanýldý.

NE OLMUÞTU?

Prenses Basmah, yatýrým yoluyla vatandaþlýk programýna baþvurmasýnýn ardýndan 2015 yýlýnda bir Ýngiliz Milletler Topluluðu ülkesi olan Dominika Adasý vatandaþý oldu. Suudi Arabistan'ýn ikinci kralýnýn kýzý Prenses Basmah, kýzýyla birlikte Mart 2018'da gözaltýna alýndý. Prenses, kalp rahatsýzlýðý nedeniyle týbbi tedavi görmesi gereken Ýsviçre'ye gitmek için Suudi Arabistan'dan ayrýlmaya çalýþýrken çift tutuklandý.