ABD'den ''çifte standart'' iddialarýna cevap: Kuzey Kore BM yaptýrýmlarýnýn öznesi deðil
ABONE OL

ABD Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Matthew Miller, dün düzenlediði basýn toplantýsýnda, Kuzey Kore'nin, ABD'yi uzay programlarýna "çifte standart" uyguladýðý yönündeki iddialarýna iliþkin deðerlendirmede bulundu.

Miller, Kuzey'in iddiasýna karþý çýkarak, Kuzey Kore'nin faaliyetleri nedeniyle muhatap olduðu Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi yaptýrým kararlarýna Güney'in maruz kalmadýðý þeklinde yanýt verdi.

Washington yönetiminin Pyongyang yönetimiyle diyalog kurma isteðini yineleyen Miller, Kuzey Kore'nin "istikrarý bozan faaliyetlerine iliþkin kaygýlarýmýza barýþçýl çözüm bulunmasýný memnuniyetle karþýlayacaðýmýzý açýkça ifade ettik." dedi.

Miller, "Kuzey Kore ile hiçbir þekilde çatýþma istemediðimizi açýkça belirttik ancak þu ana kadar bu taleplerin tümü reddedildi." açýklamasýnda bulundu.

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansýna (KCNA) konuþan, Kuzey Kore Ulusal Havacýlýk ve Uzay Teknolojileri Ýdaresi'nden ismi açýklanmayan yetkili ABD'nin Güney Kore'nin casus uydusu konusunda "çifte standart" uyguladýðýný ve Seul'ün uydu fýrlatma denemesine "yüzsüzce" yardýmcý olduðunu iddia etmiþti.

Güney Kore, ABD merkezli uzay þirketi SpaceX tarafýndan üretilen "Falcon 9" adlý roketin taþýdýðý askeri keþif uydusunu 1 Aralýk'ta fýrlatmýþtý.

Güney Kore, 2025'e kadar dört tane daha radar uydusu göndermeyi planlýyor.

- KUZEY KORE'NÝN CASUS UYDU FIRLATMA GÝRÝÞÝMLERÝ

Kuzey Kore, 31 Mayýs'ta askeri casus uydu fýrlatma giriþiminde bulunmuþ; deneme, taþýyýcý roket sistemindeki arýza nedeniyle baþarýsýz olmuþtu. Pyongyang yönetimi, bu denemeyi yýlýn ilk yarýsýndaki "en ciddi hata" olarak tanýmlamýþtý.

Kuzey Kore, uluslararasý kýnamalara raðmen kýsa sürede uydunun yeniden "doðru þekilde" fýrlatýlacaðýný duyurmuþtu.

Pyongyang yönetimi, 23 Aðustos'ta da ikinci casus uydu fýrlatma denemesi yapmýþ ancak bunun da baþarýsýz olduðunu açýklamýþtý. Kuzey Kore, bu baþarýsýz giriþimin ardýndan ekimde yeniden deneme yapýlacaðýný bildirmiþti.

Kuzey Kore, 21 Kasým'da üçüncü kez, güneye doðru casus uydu taþýyan bir roket fýrlatmýþtý.

Bunun ardýndan Güney Kore, 22 Kasým'da, Kuzey Kore ile 2018'de imzaladýðý ve bölgedeki askeri gerilimi azaltmayý amaçlayan anlaþmanýn bazý hükümlerini askýya aldýðýný açýklamýþtý. Kuzey Kore de 23 Kasým'da söz konusu anlaþmayý feshettiðini kaydetmiþti.

G7 ülkelerinin dýþiþleri bakanlarý, 22 Kasým'da, Kuzey Kore'nin yörüngeye casus uydu taþýyan roket fýrlatmasýný þiddetle kýnamýþtý.

BM Güvenlik Konseyi, nükleer programý nedeniyle Kuzey Kore'ye 2006'dan bu yana ekonomik ve askeri yaptýrýmlar uyguluyor.