ABD'den Gazze'deki insani yardým çalýþanlarý hakkýnda açýklama
ABONE OL

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basýn brifinginde Gazze'de halen insani yardým çalýþanlarýnýn Ýsrail tarafýndan hedef alýnmasýyla ilgili son durumu deðerlendirdi.

Jean-Pierre, bir soru üzerine, Gazze'de tam olarak kaç Amerikalý týbbi yardým görevlisinin sýkýþýp kaldýðýný bilmediklerini, ancak Ýsrail tarafýyla bu konularý da görüþtüklerini belirtti.

ABD'li Sözcü, "Þunu söylemeye devam edeceðiz, insani yardým çalýþanlarýnýn Gazze'de yaptýðý iþ cesurca. Sudan'da, Haiti'de ve baþka yerlerde en çok ihtiyacý olan kiþilere yardým ulaþtýrýyorlar ve biz bu görevlilerin (saldýrýlardan) korunduðunu görmek istiyoruz. Ýþlerini yapmaya devam edebildiklerinden emin olmak istiyoruz." deðerlendirmesini yaptý.

Gazze'deki durumun farkýnda olduklarýný ifade eden Jean-Pierre, "Ýnsani yardým görevlilerinin korunmasý önceliklidir ve Ýsrail hükümetiyle bu konudaki görüþmelerimize devam ediyoruz." dedi.

Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nde dün Birleþmiþ Milletlere (BM) ait bir araca düzenlediði saldýrýda, bir BM çalýþanýnýn hayatýný kaybettiði bir diðerinin de yaralandýðý bildirilmiþti.

Ýsrail ordusu, konuya iliþkin daha sonra yaptýðý açýklamada, Refah'ta ateþ açtýðý BM aracýnýn "savaþ alanýnda" seyrettiðini ve aracýn rotasýyla ilgili orduya bilgi verilmediðini iddia etmiþti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise BM aracýna yönelik saldýrý sonucu BM Güvenlik Biriminden bir personelin öldürülmesi ve diðerinin yaralanmasýný üzüntüyle öðrendiðini bildirmiþti. Guterres, BM personeline yönelik tüm saldýrýlarý kýnayarak kapsamlý soruþturma istemiþti.

ABD Dýþiþleri Bakanlýðý da olayý derin bir endiþeyle karþýladýklarýný belirtmiþ ve kapsamlý soruþturma çaðrýlarýna katýldýðýný açýklamýþtý.

- Sözcüden Refah vurgusu

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre, Ýsrail'in Refah'a yönelik kapsamlý bir kara saldýrýsýna karþý olduklarýný ve böyle bir saldýrýyý desteklemediklerini bir kez daha dile getirdi.

Jean-Pierre, "Refah'a yönelik büyük bir askeri operasyona iliþkin endiþelerimiz konusunda açýk ve net olduk. Bunun doðru yol olduðuna inanmýyoruz." dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Danýþmaný Jake Sullivan'ýn bu konuda Ýsrailli mevkidaþý ile henüz dün görüþtüðünü kaydeden Jean-Pierre, bu konudaki endiþelerini önümüzdeki günlerde yüz yüze yapacaðý görüþmelerde de açýkça dile getireceðini vurguladý.