Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basýn brifinginde Gürcistan Parlamentosunda yeni kabul edilen yasa tasarýsýna iliþkin görüþlerini dile getirdi.
Jean-Pierre, Gürcistan Parlamentosunun onayladýðý "yabancý etkinin þeffaflýðý" yasa tasarýsýnýn Rusya'nýn etkisiyle atýlan bir adým olduðunu ima ederek, "Gürcistan'ýn henüz geçirdiði Kremlin tarzý yabancý ajanlar tasarýsýndan derin endiþe duyuyoruz." dedi.
Söz konusu tasarýnýn ülkedeki demokratik deðerlere zarar vereceðini savunan Jean-Pierre, bu adýmla Gürcistan'ýn hem Avrupa Birliði hem de NATO baðlamýnda geriye doðru adým atmýþ olacaðýný belirtti.
Gürcistan halkýnýn tasarýya tepkisini de hatýrlatan Jean-Pierre, "Eðer tasarý yasalaþýrsa o zaman Gürcistan ile iliþkilerimizi köklü þekilde yeniden gözden geçirmek zorunda kalacaðýz." deðerlendirmesini yaptý.
- GÜRCÝSTAN'DAKÝ TARTIÞMALI TASARI
Gürcistan Parlamentosu, iktidardaki Gürcü Hayali Partisinin sunduðu "yabancý etkinin þeffaflýðý" konulu yasa tasarýsýný kabul etti.
Parlamentoda ilk onayý 17 Nisan, ikinci onayýný 1 Mayýs'ta alan ve yaklaþýk bir aydýr protesto edilen "yabancý etkinin þeffaflýðý" konulu yasa tasarýsýna iliþkin üçüncü ve nihai oylama bugün yapýldý.
Parlamento Baþkaný Þalva Papuaþvili'nin yönettiði Genel Kurulda yapýlan oylamada, tasarýya 30 "hayýr" oyuna karþýlýk 83 "evet" oyu verildi. Ülkede haftalar boyunca protestolara neden olan tasarýnýn, bir sonraki aþamada yasalaþmasý için Parlamentoda üç kez oylanmasý gerekiyordu.
Bu arada, oylama sýrasýnda hem parlamento dýþýnda gösteriler devam etti, hem de bazý milletvekilleri arasýnda kavga ve tartýþmalar çýktý.
Ülkede, tasarýya karþý yapýlan protestolar, yaklaþýk bir aydýr devam ediyor.
- YASA TASARISINDA "YABANCI BÝR GÜCÜN ÇIKARLARINI GÖZETEN ORGANÝZASYON" TANIMI KULLANILIYOR
Hükümetin bu yýl Parlamentoya tekrar sunduðu tasarý, fonlarýnýn yüzde 20'sinden fazlasýný yurt dýþýndan alan Gürcistan'da kurulan kuruluþlarýn "yabancý bir gücün çýkarlarýný gözeten organizasyon" olarak kaydolmalarýný veya para cezalarýyla karþý karþýya kalmalarýný öngörüyor.
Tasarýya göre, "yabancý bir gücün çýkarlarýný gözeten organizasyon" olarak kabul edilen STK ve medya gibi kurum ve kuruluþlarýnýn, kamu siciline ayný isimle kayýtlý olmasý gerekiyor.
- CUMHURBAÞKANI ZURABÝÞVÝLÝ'NÝN YASAYI VETO ETMESÝ BEKLENÝYOR
Göstericilerin "Rus yasasý" olarak nitelendirerek tepki gösterdiði yasa tasarýsý, imzalamasý için Cumhurbaþkaný Salome Zurabiþvili'ye gönderilecek.
Zurabiþvili, daha önce yaptýðý açýklamalarda, yasa tasarýsýna karþý olduðunu ifade etmiþti.
Göstericiler gibi, tasarýyý "Rus yasasý" olarak nitelendiren Zurabiþvili, tasarýnýn Parlamentoda kabul edilmesi durumunda veto edeceðini belirtmiþti.
Zurabiþvili'nin veto etmesi durumunda yasanýn tekrar parlamentoya gönderilmesi için iki haftalýk süre gerekiyor.
Ýktidar partisi, Parlamentoda Cumhurbaþkaný Zurabiþvili'nin yasaya yönelik kullanacaðý veto kararýný aþacak çoðunluða sahip bulunuyor.