ABD'den Ýran'a taziye mesajý
ABONE OL

ABD Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Matthew Miller, Reisi ve beraberindeki yetkililerin hayatýný kaybettiði kazaya iliþkin yazýlý bir açýklama yaptý.

Sözcü Miller, açýklamasýnda, "ABD, Ýran Cumhurbaþkaný Ýbrahim Reisi, Dýþiþleri Bakaný Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diðer heyet üyelerinin Ýran'ýn kuzeybatýsýnda bir helikopter kazasýnda ölümü nedeniyle resmi olarak taziyelerini sunuyor." ifadelerini kullandý.

Miller, Ýran'ýn yeni cumhurbaþkanýný seçerken, ABD'nin de "temel insan haklarý için mücadele eden" Ýran halkýna olan desteðini bir kez daha vurguladýklarýný belirtti.

- ⁠Helikopter kazasý ve sonrasý

Cumhurbaþkaný Reisi, dün Ýran-Azerbaycan sýnýrýnda baraj açýlýþ törenine katýldý. Reisi, beraberinde Dýþiþleri Bakaný Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazý yetkililerle dönüþünde helikopter kazasý geçirdi.

Ýran'ýn talebi üzerine Türkiye, arama kurtarma faaliyetlerinde Akýncý insansýz hava aracýný (ÝHA) görevlendirdi. Akýncý ÝHA'nýn tespit ettiði helikopter enkazýnýn koordinatlarý Ýran makamlarýyla paylaþýldý.

Tespit edilen noktaya ulaþan Ýranlý ekipler, kazadan kurtulan olmadýðýný belirledi.

Reisi'nin hayatýný kaybettiðinin kesinleþmesinin ardýndan Birinci Yardýmcýsý Muhammed Muhbir, geçici cumhurbaþkaný olarak görevlendirildi. Ýran anayasasýna göre, yeni cumhurbaþkanýnýn en fazla 50 gün içinde seçilmesi amacýyla meclis baþkaný, yargý erki baþkaný ve birinci cumhurbaþkaný yardýmcýsýndan oluþan kurulun düzenlemeleri yapmasý gerekiyor.

Ýran'da cumhurbaþkanlarý, Anayasayý Koruyucular Konseyinin onayladýðý adaylar arasýndan halk tarafýndan seçiliyor.

  • ABD yönetimi
  • Ýran Cumhurbaþkaný
  • helikopter kazasý