ABD'den Ýsrail'e açýk uyarý: 30 gün süre verildi
ABONE OL

CNN'de yer alan habere göre ABD Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken ile Savunma Bakaný Lloyd Austin, Ýsrail Savunma Bakaný Yoav Gallant ile Stratejik Ýþler Bakaný Ron Dermer'a gönderdikleri ortak mektupta Tel Aviv'den Gazze'ye gýda yardýmlarýnýn önünün açýlmasýný talep etti.

13 Ekim tarihli mektupta, Gazze'deki acil insani durumun giderek kötüleþtiði ve buraya yönelik insani yardýmlarýn engellenmemesi gerektiði kaydedildi.

ABD'li bakanlar, 30 gün içinde Gazze'ye insani yardýmlarýn giriþlerinin saðlanmasý ve bu yolla bölgedeki insani durumun iyileþtirilmesi gerektiðini, aksi durumda ABD Baþkaný Joe Biden'ýn þubat ayýnda açýkladýðý memorandum uyarýnca bu durumun ilgili ABD yasalarýný ihlal ettiðinin tespit edilmesi gerektiðini vurguladý.

ABD Dýþ Yardýmlar Yasasý'nýn 620 I bölümüne göre ABD yönetimi, insani krizin olduðu bölgelere baþta gýda ve ilaç olmak üzere insani yardýmlarýn giriþini engelleyen ülkelere karþý silah yardýmlarýný askýya alabiliyor.

Mektupta bu yasaya ve Biden'ýn memorandumuna atýf yapan Blinken ile Austin, "Size, Gazze'deki insani durumun giderek kötüleþmesi hakkýnda ABD yönetiminin derin endiþelerini dile getirmek ve bu ay içinde hükümetinizden bu durumu düzeltecek acil ve sürdürülebilir adýmlar atmanýzý istemek için yazýyoruz." ifadesini kullandý.

Ýsrail'in Gazze'ye gýda taþýyan kamyonlarý kasýtlý olarak engellediði yönündeki iþaretlere dikkati çeken Blinken ile Austin, günlük 350 kamyonun Gazze'ye gýda götürmesine izin verilmesini talep etti.

Ayný mektupta, Ýsrail'in Gazze'nin kuzeyinden güneyine zorla göç gibi bir politika uygulamamasý gerektiðine de iþaret edildi.

30 GÜN SÜRE VERÝLDÝ

Sözcü Miller, günlük basýn toplantýsýnda, ABD'den Ýsrail'e, Gazze'deki insani durumun düzeltilmesinin istendiðine dair mektup gönderildiðini doðruladý.

Miller, "Bakan (ABD Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken), Savunma Bakaný (Lloyd) Austin ile, pazar günü Ýsrail Savunma Bakaný Yoav Gallant'a ve Stratejik Ýþler Bakaný Ron Dermer'e, Gazze'ye ulaþan insani yardým seviyeleriyle ilgili endiþelerimizi açýkça belirtmek için bir mektup yazdý." dedi.

Normal þartlarda bu mektubu açýklamayý amaçlamadýklarýný belirten Miller, "Artýk kamuoyu bildiðine göre, bunu teyit etmekten ve hakkýnda konuþmaktan mutluluk duyuyorum." sözleriyle, Ýsrail'e "yardýmlarýn iyileþtirilmesine yönelik harekete geçmesi için" 30 gün süre tanýndýðý bilgisini teyit etti.

Miller, mektubun, Filistinli sivillere ulaþan insani yardým seviyeleriyle ilgili Ýsrail ile devam eden uzun süreli görüþmeler ve ABD tarafýnýn bu konudaki endiþeler baðlamýnda ele alýnmasý gerektiðini bildirdi.

Ýsrail'e bu konuda 30 gün süre verilmesinin, 3 hafta sonra yapýlacak ABD seçimleri ile baðý olup olmadýðý sorusunu yanýtlayan Miller, bu tarz taleplerin ilk olmadýðýný, Gazze'ye yardým kamyonu geçiþlerinin bu süreçte bazen yükseldiðini söyledi.

Miller, Ýsrail'e yapýlan mektuplu ihtarýn, son birkaç ayda yardýmlarýn yüzde 50'den fazla düþmesi ve eylül ayýnda en düþük seviyeye ulaþmasýyla baðlantýlý olduðunu ifade etti.

- Yüzer iskele projesi "fiyasko" eleþtirilerine neden olmuþtu

ABD Baþkaný Joe Biden, 7 Mart'ta yaptýðý son "Birliðin Durumu" konuþmasýnda, Gazze halkýna insani yardýmlarýn ulaþtýrýlmasý için bölgeye yüzer iskele kurulacaðýný duyurmuþtu.

Ýsrail'in kara sýnýrýndan Gazze'ye insani yardým giriþlerini engellemesine çözüm olarak planlanan yüzer iskelenin kurulumu iki aydan fazla sürerek 17 Mayýs'ta bitirilmiþti. Ancak 25 Mayýs'ta çýkan fýrtýna sonucu yüzer iskele parçalara ayrýlmýþ, "fiyasko" eleþtirileri altýnda Ýsrail'de yapýlan onarýmdan sonra 7 Haziran'da tekrar yerine kurulmuþtu.

Pentagon, ilk olarak 320 milyon dolar harcandýðý açýklanan Gazze'deki yüzer iskelenin toplam maliyetinin, ikinci kurulum için tamiri dahil yaklaþýk 230 milyon dolar olarak yeniden belirlendiðini bildirmiþti.

Bu süre içinde yüzer iskele deniz þartlarý nedeniyle sýk sýk kullanýlamaz hale gelmiþ, yerinden çýkarýlarak Ýsrail'in Aþdod Limaný'nda tutulmuþtu.

ABD Baþkaný Joe Biden, Washington'da yapýlan NATO Zirvesi'nin bitiminde düzenlenen basýn toplantýsýnda, Gazze kýyýsýna kurulan yüzer iskele projesiyle ilgili "Ortaya koyduðum bazý þeylerin baþarýsýz olmasý nedeniyle hayal kýrýklýðýna uðradým." demiþti.

Pentagon, 17 Temmuz'da Ýsrail'in kara yolu ile geçiþlere izin vermemesi nedeniyle insani yardýmlarý Filistinlilere ulaþtýrmak amacýyla ABD'nin Gazze sahiline mayýs ortasýnda kurduðu yüzer iskelenin "görevini tamamladýðýný" kaydetmiþti.