ABD'den Pentagonu izlediðini söyleyen Kuzey Kore'ye yanýt: Ýnternette çok sayýda görüntü var
ABONE OL

Kuzey Kore'nin, yörüngeye gönderdiði casus uyduyla Beyaz Saray, ABD Savunma Bakanlýðý (Pentagon) ve bazý ABD askeri üslerini görüntülediði iddiasýna ABD hükümetinden yanýt geldi. ABD Savunma Bakanlýðý Sözcüsü Tuðgeneral Patrick Ryder konuyla ilgili yaptýðý açýklamada Pyongyang'ýn bahsettiði görüntülerden bir çoðunun kamuoyunun eriþimine açýk olduðuna dikkat çekerek, "Ýnternette Pentagon ve Beyaz Saray'a ait çok sayýda görüntü var" ifadelerini kullandý. Sorulan bir soru üzerine Kuzey Kore'nin fýrlattýðý uydunun yörüngeye girdiðini doðrulayan Ryder, "Yörüngeye girdiðini biliyoruz. Bir þeyin yörüngeye girebilmesi için Dünya'nýn yerçekiminden kurtulmasý ve Dünya'nýn etrafýndaki yörüngede kalabilmesi gerekir" þeklinde konuþtu. "Dolayýsýyla, bu fýrlatmanýn parametrelerinin ne olduðunu ve neyi baþarmayý umduklarýný tanýmlamak gerçekten Kuzey Korelilere kalmýþtýr" ifadelerini kullanan Ryder, ABD'nin Güney Kore, Japonya ve diðer ortaklarýyla yakýn iletiþimde kalacaðýný ve ilgili geliþmeleri yakýndan izleyeceðini belirtti.

GÜVENLÝK TAAHHÜDÜNÜ YÝNELEDÝ

Ülkesinin Güney Kore ve Japonya'ya yönelik güvenlik taahhüdünü yineleyen Ryder, "Söyleyeceðim þu ki, ABD'nin hem Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) hem de Japonya'ya yönelik geniþletilmiþ caydýrýcýlýk politikasý kararlý bir þekilde devam edecek" dedi. ABD Savunma Bakaný Lloyd Austin'in bu yýl Kore Yarýmadasý'na yaptýðý ikinci geziden yeni döndüðünü hatýrlatan Ryder, "Kore Yarýmadasý'nda barýþ ve istikrarý korumaya yönelik yetmiþ yýllýk çabalarýn ardýndan ABD-Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) ittifakýnýn güçlü bir þekilde ayakta durduðunu çok net bir þekilde ifade etti" dedi.

PYONYANG'IN UYDU ADIMI GERÝLÝMÝ ARTIRMIÞTI

Kuzey Kore'nin Malligyong-1 adlý casus uyduyu yeni tip Chollima-1 roketi ile yörüngeye göndermesi Kore Yarýmadasý'nda gerilimi artýrmýþtý. Güney Kore, Kuzey Kore ile askeri gerilimleri azaltmak üzere 2018 yýlýnda imzalanan askeri anlaþmayý tepki olarak kýsmen askýya alýrken, Pyongyang ise misilleme olarak anlaþmadan çekildiðini duyurmuþtu. Geliþmelerin ardýndan Kuzey ve Güney Kore'yi birbirinden ayýran askerden arýndýrýlmýþ bölge (DMZ) çevresinde askeri faaliyetlerini artýran Pyongyang, son olarak dün yörüngeye gönderdiði uydu aracýlýðýyla Beyaz Saray, Pentagon ve bazý ABD askeri üslerini görüntülediðini iddia etmiþti.