ABD'den soykýrýma destek! Biden yönetimi Ýsrail'e 227 kilogramlýk bombalar göndermeye baþlayacak
ABONE OL

ABD, Gazze Þeridi'nin güneyinde 1 milyondan fazla sivilin sýðýndýðý Refah þehrine kara operasyonu gerçekleþtireceði endiþesiyle geçtiðimiz aylarda tedarikini durdurduðu bazý bombalarý, Ýsrail'e yeniden gönderme kararý aldý.

900 KÝLOGRAMLIK BOMBALAR BEKLEMEDE

Ýsmini açýklamayan bir yetkili, ABD yönetiminin Ýsrail'e yaklaþýk 227 kilogramlýk bomba sevkiyatýný yeniden baþlatma kararý aldýðýný belirtti. Yetkili, Ýsrail'in Refah'a yönelik operasyon gerçekleþtireceðini açýkladýðý dönemde asýl endiþelerinin 227 kilogramlýk bombalarýn kullanýmý deðil, yoðun nüfusun olduðu yerleþim yerlerinde 900 kilogramlýk bombalarýn kullanýlma ihtimali olduðunu vurguladý. Yetkili, 227 kilogramlýk bombalarýn 900 kilogramlýk bombalarla ayný sevkiyatta yer aldýðý için tedarikinin durdurulduðunu belirterek, "Bizim asýl endiþemiz, 900 kilogramlýk bombalarýn Refah'ta ve Gazze'nin diðer yerlerinde kullanýlma ihtimaliydi. Endiþemiz 227 kilogramlýk bombalarla ilgili deðildi" ifadelerini kullandý. Yetkili, 900 kilogramlýk bombalarýn sevkiyatý ise hala bekletildiðini aktardý.

SEVKÝYATIN DURDUÐU ÝDDÝASI

ABD yönetiminin Mayýs ayýnda, Ýsrail'in Refah'a geniþ çaplý kara operasyonu gerçekleþtireceðini açýklamasýnýn ardýndan sivil kayýplarýn önüne geçilmesi amacýyla 900 kilogramlýk ve 227 kilogramlýk bombalardan oluþan bir sevkiyatý durdurduðu kamuoyuna yansýmýþtý. ABD medyasý, sevkiyatýn her biri 900 kilogram olan bin 800 adet bomba ve her biri yaklaþýk 227 kilogram olan bin 700 adet bombadan oluþtuðu aktarmýþtý.

Söz konusu bomba sevkiyatýnýn durdurulmasýna raðmen Ýsrail, ABD'den düzenli olarak silah almaya devam etti. Uluslararasý basýn, Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýsýnýn baþladýðý Ekim ayýndan Haziran ayý sonuna kadar ABD'nin en az 14 bin adet MK-84 bombasý, 6 bin 500 adet 227 kilogramlýk bomba, 3 bin adet Hellfire hassas güdümlü füze, bin adet yeraltý sýðýnaklarýný hedef alan bomba, 2 bin 600 adet küçük çaplý bomba ve diðer mühimmatlarý Ýsrail'e gönderdiðini aktardý.