ABD'den Sudan'daki Hýzlý Destek Kuvvetleri komutanlarýna yaptýrým kararý
ABONE OL

ABD Dýþiþleri Bakanlýðý, konuya iliþkin yazýlý açýklama yaptý.

Açýklamada, HDK üyelerinin Darfur'da zulüm, taciz, etnik temelli cinayet, yaðmalama ve kundaklama gibi insan haklarý ihlalleri gerçekleþtirdiði kaydedildi.

Bu suçlar nedeniyle bakanlýðýn HDK Batý Darfur Bölge Komutaný Abdul Rahman Juma'ya vize kýsýtlamasý uygulama kararý aldýðý aktarýldý. Ayrýca, Hazine Bakanlýðýnýn da HDK Komutaný Muhammed Hamdan Dagalu'ya yönelik yaptýrým kararý aldýðý ifade edildi.

Açýklamada "tüm dýþ aktörlere" çatýþmayý tetikleyecek faaliyetlerden kaçýnma çaðrýsý yapýlýrken, ABD'nin savaþýn uzamasýný engellemek için gerekli caydýrýcý araçlarý kullanmaktan kaçýnmayacaðý vurgulandý.

- Ýnsani yardým

Diðer taraftan ABD'nin Birleþmiþ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield Sudan'a acil durum yardýmý için 163 milyon dolar fon aktarýlacaðýný duyurdu.

Greenfield, yaptýðý açýklamada, Sudan'da yaklaþýk 25 milyon kiþinin insani yardýma muhtaç olduðuna iþaret etti.

Çatýþmaya askeri bir çözüm bulunmasýnýn mümkün olmayacaðýný vurgulayan Greenfield, Sudan'da taraflara çatýþmaya son verme çaðrýsýný yineledi.

- Sudan'da ordu ile HDK arasýndaki çatýþmalar

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediði ancak baðýmsýz ve paralel bir ordu gibi davranmasý nedeniyle tehdit olarak gördüðü HDK'nin 2 yýl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemiþti.

HDK'nin ise sivil hükümetin ardýndan yaklaþýk 10 yýla yayýlan bir süreçte bunu kabul edebileceðini açýklamasýyla baþlayan sözlü savaþ ve gerginlik, 15 Nisan sabahý taraflar arasýnda baþkent Hartum ve çeþitli kentlerde silahlý çatýþmaya dönüþmüþtü.

Hartum ve çevresiyle özellikle batýdaki kentlerde süren þiddetli çatýþmalarda, çoðu sivil 3 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, on binlerce kiþi yaralandý.

  • Sudan Hýzlý Destek Kuvvetleri
  • HDK yaptýrýmý
  • ABD Dýþiþleri Bakanlýðý