Blinken, ABD Büyükelçiliðinin sosyal medya hesabýnda yayýmladýðý videoda, ateþkes kararýna raðmen Sudan'ýn baþkenti Hartum ve kuzeyindeki bir þehirde çatýþmalarýn sürdüðü haberlerinin geldiðini belirterek, söz konusu çatýþmalarý "trajik, anlamsýz ve yýkýcý" olarak tanýmladý.
Sudanlý generalleri ateþkese uymamalarý halinde uygulanacak olasý yaptýrýmlar konusunda uyaran Blinken, ateþkesin denetlenmesi için ABD tarafýndan desteklenen, savaþan taraflardan, ABD'den ve Suudi Arabistan'dan 3'er temsilci olmak üzere 12 üyeli bir komitenin kurulduðunu, komitenin görevini uzaktan yürüteceðini kaydetti.
Blinken, denetleme komitesi sayesinde ateþkes ihlal edildiði takdirde bundan haberdar olacaklarýný vurgulayarak, "Ateþkes sürecini kolaylaþtýrdýk ancak uygulamak Sudan Silahlý Kuvvetleri ve Hýzlý Destek Kuvvetlerinin (HDK) sorumluluðunda." dedi.
Ordu ile HDK'nin nisan ortasýndan beri çatýþtýðý Sudan'da bölgeye insani yardýmýn ulaþtýrýlmasý, çatýþmalarda zarar gören temel hizmetlerin ve altyapýnýn eski haline getirilmesini amaçlayan ateþkes, 22 Mayýs gecesi yürürlüðe girmiþti.
SUDAN'DA ORDU ÝLE HDK ARASINDAKÝ ÇATIÞMALAR
Ordu, bir zamanlar desteklediði ancak baðýmsýz ve paralel bir ordu gibi davranmasý nedeniyle tehdit olarak gördüðü HDK'nin, 2 yýl içerisinde tamamen orduya entegrasyonunu talep ederken, HDK'nin sivil hükümetin ardýndan yaklaþýk 10 yýla yayýlan bir süreçte bunu kabul edebileceðini açýklamasýyla baþlayan söz savaþý ve týrmanan gerginlik, 15 Nisan sabahý taraflar arasýnda baþkent Hartum ve çeþitli þehirlerde silahlý çatýþmaya dönüþmüþtü.
HDK, 2019'da darbeyle devrilen Cumhurbaþkaný Ömer el-Beþir döneminde Darfur'da isyancýlara karþý savaþmak, sýnýrlarý korumak ve asayiþi saðlamak amacýyla milis yapýlanma þeklinde oluþturulmuþtu. 2013'te Güvenlik ve Ýstihbarat Teþkilatýna baðlanan, ardýndan giderek daha baðýmsýz yapýya kavuþan HDK'nin on binlerce mensubu bulunuyor.