ABD'nin Türkiye’ye tabanca satılmasına yönelik anlaşmayı bloke etmeye hazırlandığı ortaya çıktı
ABONE OL
New York Times gazetesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington ziyareti sırasında Türk büyükelçiliği binası çevresinde, korumaların protestoculara müdahalesi nedeniyle iki ülke arasındaki bir silah anlaşmasının riske girdiğini yazdı. Gazete, olay sonrası ABD’nin başkentinde oluşan tepki nedeniyle 1.2 milyon dolar değerindeki yarı otomatik silah satış anlaşmasının geleceğinin belirsiz olduğunu duyurdu.
 
İPTAL EDİLEBİLİR
 
Haberde, anlaşmayı durdurabilecek hatta sonlandırabilecek derecede siyasi nüfuzu bulunan bazı üst düzey politikacıların devrede olduğu belirtildi. Söz konusu ABD’li siyasilerin, kavgaya karışan korumalar hakkında işlem başlatılmasını istediği, Türkiye’nin ise korumaların olaydaki rolünü reddettiği ayrıntısı da haberde yer aldı. New York Times, Orta Doğu’yu jeopolitik çıkarları doğrultusunda dengelemeye çalışan ABD Dışişleri’nin Türkiye ile yaşanan bu sorun karşısında adım atmakta güçlük çektiğini de yazdı.
 
TANESİ 2.150 DOLAR
 
9 milimetre çapındaki ‘Sig Sauer SIG MCX’ adlı yarı otomatik tabancalar, çok daha isabetli ve uzun mesafeli atışlara imkan tanıyor. Tanesi 2.150 dolardan satılan SIG MCX, başta askerler olmak üzere güvenlik unsurlarının sıklıkla kullandığı bir muharebe silahı olarak biliniyor.
 
KORUMALARA VERİLECEK DİYE...
 
Sig Sauer marka 1600 yarı otomatik tabancanın, aracı kurum olan Makine Kimya Endüstrisi’ne satılacağı, sonrasında da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koruma ekibine dağıtılacağı haberde belirtiliyor. Gazete, satışla ilgili yorum almak istediği ABD Dışişleri’nin açıklama yapmayı reddettiğini, Türk Büyükelçiliği yetkililerinin ve Sig Sauer temsilcilerinin de yorum yapmaktan kaçındığını duyurdu.
 
DIŞİŞLERİ ONAYLIYOR
 
Amerika’daki Silah İhracını Kontrol Yasası’na göre, tüm satışlar Dışişleri Bakanlığı onayıyla yapılıyor. Bakanlığın da “eğer bu satışlar belli bir meblağın üzerinde” ise Kongre ve Senato üyelerini bilgilendirmesi gerekiyor. New York Times’ın ulaştığı belgeye göre, Bakanlık 15 Mayıs’ta bu bilgilendirmeyi gerçekleştirdi. Ertesi gün ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington ziyareti ve Türk büyükelçiliği önündeki kavga yaşandı. Gazete silahlı korumalar ile protestocular arasında yaşanan kavga sonrası üst düzey bir Demokrat siyasetçi olan Maryland Senatörü Ben Cardin’in satışla ilgili çekincelerini kaleme aldığı bir mektubu ABD Dışişleri’ne ilettiğini bildirdi.