Ýsrail Kamu Yayýn Kuruluþu KAN'ýn haberine göre Joe Biden yönetimi, 1948 Arap-Ýsrail Savaþý'nýn ardýndan ilan edilen ateþkes uyarýnca belirlenen sýnýr çizgisi "Yeþil Hat" dýþýnda Ýsrail ile bilimsel ve teknolojik iþbirliðini durdurmaya karar verdi.
Bu karar gereðince, iki ülke arasýnda Batý Þeria ve Kudüs'ün iþgal edildiði 1967'den önceki sýnýrlar dýþýnda yani Batý Þeria, Doðu Kudüs ve Golan Tepeleri'nde bu iþbirlikleri olmayacak.
Kararýn, Ýsrail'e ve Ýsrail Meclisi Knesset'e de iletildiði kaydedildi.
ABD Dýþiþleri Bakanlýðýndan ismi açýklanmayan üst düzey bir yetkili, "Bu talimat, ABD'nin yýllar içindeki konumunu basitçe yansýtýyor." dedi.
Yetkilinin, "Mevcut yönetim, 5 Haziran 1967'den sonra Ýsrail kontrolüne giren bölgelerin statüsünün, nihai olarak belirlenmesi gereken bir mesele olduðunu yeniden teyit etmiþtir." ifadelerini kullandý.
Eski ABD Baþkaný Donald Trump, görevde kaldýðý 2017-2021 yýllarýnda ülkesinin, Kudüs ve Golan Tepeleri üzerindeki Ýsrail egemenliðini resmen tanýdýðýný ilan etmiþti.
Bazý Avrupa Birliði ülkeleri, Ýsrail'in 1967'de iþgal ettiði topraklar üzerine inþa ettiði yasa dýþý yerleþim birimlerinde üretilen mallarýn ithalatýna yasak getirmiþti.
Norveç hükümeti Haziran 2022'de Batý Þeria ve Suriye'nin Golan Tepeleri'ndeki yerleþim birimlerinde üretilen mallarda Ýsrail etiketinin kullanýlamayacaðýný açýklamýþtý.
Ýsrail etiketinin, yalnýzca 4 Haziran 1967'den önce Ýsrail kontrolü altýndaki bölgelerden gelen ürünler için kullanýlabileceði, Ýsrail'in iþgal ettiði topraklardan gelen gýda maddelerinin, ürünün geldiði bölge ile etiketlenmesi ve Yahudi yerleþim biriminden olduðunun belirtilmesi gerektiði kaydedilmiþti.