AB'de dengeler deðiþiyor! Orban'ýn ittifakýna katýldýlar
ABONE OL

VB'nin lideri Tom Van Grieken, X hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, Orban'ýn Avrupa Parlamentosu'nda (AP) kurmaya çalýþtýðý yeni siyasi grup Avrupa'nýn Vatanseverleri ittifakýna katýldýklarýný duyurdu.

Van Grieken, "Avrupa'da yeni bir rüzgar esiyor. Milliyetçi partiler her zamankinden daha güçlü. Avrupa'mýza sevgimizden dolayý daha az AB ve daha az göç zamaný." ifadesini kullandý.

Wilders da sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda PVV'nin Avrupa'nýn Vatanseverleri oluþumuna dahil olduðunu duyurarak, þunlarý kaydetti:

"Biz PVV vatanseverleriyiz, güçlü ve egemen ulusumuzu seviyoruz. Yasa dýþý göçe karþý direniyoruz. Barýþ ile özgürlüðü savunuyoruz ve Ukrayna'yý destekliyoruz. Yahudi-Hýristiyan mirasýmýzý ve ailelerimizi koruyoruz."

Söz konusu partilerin katýlmasýyla Avrupa'nýn Vatanseverleri, AP'de siyasi grup kurmak için en az 7 ülkeden üye þartýný saðlamýþ oldu. Orban'ýn yeni grubun kurulduðuna dair resmi duyuruyu yarýn yapmasý bekleniyor.

Son yapýlan AP seçimlerinde aþýrý saðýn güçlenmesinin ardýndan siyasi partiler arasý ittifaklar da þekillenmeye baþlamýþtý. Avusturya'nýn baþkenti Viyana'da, 30 Haziran'da bir araya gelen aþýrý saðcý ve AB karþýtý Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), Macar Yurttaþ Birliði (Fidesz) ve Çekya'daki Gayrimemnun Vatandaþlar Hareketi (ANO) partilerinin temsilcileri, AP'de "Avrupa'nýn Vatanseverleri" (Patriots for Europe) adýný verdikleri ittifak kurduðunu duyurmuþtu.

Aþýrý saðcý Ýspanyol Vox ve Portekizli Chega partileri de ittifaka katýldýðýný açýklamýþtý.

AP'de mevcut aþýrý saðcý grup Kimlik ve Demokrasi'nin (ID) çatýsýndaki Fransýz Marine Le Pen baþkanlýðýndaki Ulusal Birlik (RN), henüz hiçbir siyasi grubun mensubu olmayan Almanya Ýçin Alternatif (AfD) ve Ýtalya Baþbakaný Giorgia Meloni liderliðindeki Avrupalý Muhafazakarlar ve Reformistler (ECR) mensubu Ýtalyan Lega partilerinin ittifaka katýlacak potansiyel adaylar olduðu düþünülüyor.