AB'den 45 milyar avroyu aþan yatýrým planý
ABONE OL

AB-Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri Zirvesi'nde konuþan von der Leyen, AB'nin "Global Gateway" (Küresel Geçit Kapýsý) adý verilen projesi kapsamýnda Latin Amerika ve Karayip ülkelerine toplam 45 milyar avroyu aþan bir yatýrým paketi tahsis ettiklerini bildirdi.

Von der Leyen konuþmasýnda, "Bugün Latin Amerika ve Karayipler için yatýrým gündemimizi baþlatmaktan mutluluk duyuyorum. Global Gateway bayraðý altýnda, Latin Amerika ve Karayipler'e 45 milyar avronun üzerinde yüksek kaliteli Avrupa yatýrýmý götürmeyi öneriyoruz." ifadesini kullandý.

AB Komisyonu Baþkaný von der Layen, "Temiz hidrojenden kritik hammaddelere, yüksek performanslý veri kablosu aðýndan en geliþmiþ mRNA aþýlarýnýn üretilmesine kadar 135'ten fazla proje halihazýrda yolda." dedi.

Latin Amerika ve Avrupa kýtalarý arasýndaki iliþkinin son derece derin olduðunun altýný çizen von der Leyen, AB ve CELAC ülkeleri arasýndaki toplam ticaret hacminin son 4 yýlda yaklaþýk yüzde 40 artýþ kaydettiðini aktardý.

AB'nin CELAC ülkeleri ile ticari baðlarýný geliþtirmeyi hedeflediðini dile getiren von der Leyen, "Sadece bazý tarihi ticaret anlaþmalarý sonuçlandýrmaya deðil, ayný zamanda halihazýrda sahip olduðumuz anlaþmalarý modernize etmeye de yakýnýz. Bunu Þili ile (ticaret anlaþmasý) hallettik. Yarýn imzalayacaðýz. Arjantin ile anlaþtýk. Ýmzayý attýk. Meksika'yý da dört gözle bekliyoruz." Ýfadelerini kullandý.

Arjantin Devlet Baþkaný Alberto Fernandez de AB ile Latin Amerika ülkeleri arasýndaki ticaret ve yatýrým iliþkisini her iki tarafýn da çýkarlarýna hizmet edecek þekilde geliþmesinin son derece önemli olduðunu kaydetti.

Fernandez, ülkesinin borç kriziyle karþý karþýya kaldýðýný belirterek "Ülkemize, geleceði ve umudu gerçekten garanti altýna almamýzý saðlayabilecek herhangi bir borç yeniden yapýlandýrmasý uygulanmadý. Bu, komþu ülkelerimizin çoðunu da etkileyen bir þey; Latin Amerika ve Karayipler dünyanýn en borçlu bölgesi." deðerlendirmesinde bulundu.

Arjantin Devlet Baþkaný Fernandez, "Her iki tarafýn da anlaþmadan yararlandýðý bir birliðe sahip olmamýz gerekiyor. Taraflardan sadece biri fayda saðlýyorsa, o zaman bu durum açýkça amaca hizmet etmiþ olmaz." yorumunu yaptý.

CELAC Dönem Baþkaný St. Vincent ve Grenadines Baþbakaný Ralph Gonsalves ise insanlarýn hayatlarýný kaybettiði tek savaþ ve çatýþma bölgesinin Ukrayna olmadýðýný hatýrlatarak "Haiti halkýnýn, Filistinlilerin, Afrika'nýn çeþitli bölgelerindeki nüfusun, Orta Doðu ve Asya'nýn daha acil sorunlarý var." ifadelerini kullandý.

AB Konseyi Baþkaný Charles Michel de konuþmasýnda Ukrayna'daki savaþa karþý ortak hareket etmenin önemine iþaret ederek "Rusya'nýn baþarýlý olmasýna neden müsaade etmemeliyiz? Çünkü bu, çok taraflý kurallara dayalý sisteme karþý bir felaket reçetesi olur." dedi.

Mevcut finansal sistemi geliþtirerek daha adil bir hale getirmeyi hedeflediklerini kaydeden Michel, CELAC ülkelerine zenginler ve yoksullar arasýndaki uçurumu kapatacak yeni bir küresel finansman sisteminin inþasý için iþbirliði içinde çalýþma çaðrýsýnda bulundu.

AB VE CELAC 1 MÝLYARIN ÜZERÝNDE BÝR NÜFUSU TEMSÝL EDÝYOR

AB ile Latin Amerika ve Karayip ülkeleri arasýnda ticaret ve yatýrýmlarýn artýrýlmasý amacýyla Brüksel'de zirve düzenleniyor.

Yarýn da devam edecek olan iki günlük zirveye, AB Konseyi Baþkaný Charles Michel, CELAC Dönem Baþkaný St. Vincent ve Grenadines Baþbakaný Ralph Gonsalves baþkanlýk ederken, AB üyesi ülkeler ile Latin Amerika ve Karayip ülkelerini temsilen 60 lider ve hükümet temsilcisi katýlýyor.

Zirve kapsamýnda, 27 AB üyesi ülke, 33 Latin Amerika ve Karayip ülkesi arasýnda karþýlýklý iliþkilerin geliþtirilmesi, küresel barýþ ve istikrarýn saðlanmasý, ticaret ve yatýrýmlarýn artýrýlmasý, ekonomik geliþmenin desteklenmesi, iklim deðiþikliði ile mücadele edilmesi gibi bir dizi hedef baþlýklar üzerinde görüþ alýþveriþi yapýlacak.

Ayrýca zirvede CELAC ülkeleri arasýnda mevcut finansal altyapýnýn geliþtirilmesi, araþtýrma ve inovasyonun desteklenmesi, halkýn adalet ve güvenlik ihtiyaçlarýnýn giderilmesi için iþbirliðinin artýrýlmasý ele alýnacak.

AB-CELAC ÜLKELERÝ TOPLAM TÝCARET HACMÝ 369 MÝLYAR AVRO

CELAC ülkeleri 600 milyon AB ülkeleri ise 450 milyon olmak üzere, zirve katýlýmcýlarý toplamda 1 milyarýn üzerinde bir nüfusla dünya ekonomisi içerisinde toplamda yüzde 21'lik bir paya sahip.

Toplam enerji üretimlerinde yüzde 60'ýn üzerinde yenilenebilir enerji payýna sahip olan CELAC ülkeleri, dünya üzerindeki bioçeþitliliðin ise yüzde 50'sinden fazlasýna ev sahipliði yapýyor.

CELAC ülkeleri ayný zamanda dünya gýda üretiminin yüzde 14'ünü gerçekleþtirirken, uluslararasý tarýmsal ürün ticaretinde ise yüzde 45'lik paya sahip.

AB ve CELAC ülkeleri arasýnda toplam ürün ve hizmet ticareti 2013'ten 2021'e kadar yüzde 39 artarak toplam 369 milyar avroya ulaþtý.

AB'nin CELAC ülkelerindeki yatýrýmlarý ise ayný dönemde yüzde 45 artarak toplam 693 milyar avroya yükseldi.