AB'den Batý Balkanlara yatýrým
ABONE OL

AB Komisyonu, Batý Balkanlar'a yönelik Ekonomik ve Yatýrým Planý kapsamýnda onaylanan altýncý pakete iliþkin açýklama yayýmladý.

Açýklamada, paketin Batý Balkanlar için 1,2 milyar avro yatýrýmý harekete geçirmesinin beklendiðine iþaret edildi.

"Bu paket, su temini, sanitasyon, atýk su arýtma ve demir yolu taþýmacýlýðýnýn yaný sýra küçük ve orta ölçekli iþletmelerde inovasyon ve yeþil dönüþüm alanlarýnda yeni yatýrýmlarý destekleyecek." ifadesi kullanýlan açýklamada, yatýrýmlarýn Batý Balkanlardan ortaklar ve uluslararasý finans kurumlarýyla yakýn iþbirliði içinde gerçekleþtirileceði belirtildi.

Açýklamada, yatýrým paketinin katýlým öncesi fonlardan saðlanan 300 milyon avroluk hibe, AB üyesi ülkeler ve Norveç'ten ilave katkýlar, uluslararasý finansman kuruluþlarýndan alýnan kredileri içerdiði ifade edildi.

Paketin, Batý Balkanlar Yatýrým Çerçevesi operasyon kurulu tarafýndan onaylandýðýna dikkat çekilen açýklamada, bunun çevre ve iklim, sürdürülebilir ulaþým ve özel sektörü destek gibi öncelikleri olduðu bildirildi.

Açýklamada, AB'nin 2021-2027 Batý Balkanlar Ekonomik ve Yatýrým Planý'nýn uzun vadeli ekonomik toparlanmayý teþvik etmeyi, yeþil ve dijital dönüþümü hýzlandýrmayý, AB ile bölgesel iþbirliðini ve yakýnlaþmayý teþvik etmeyi amaçladýðý hatýrlatýldý.