AB'den doðal gaz kararý
ABONE OL

AB Komisyonu Baþkaný Ursula von der Leyen, Brüksel'de gerçekleþtirilen AB Liderler Zirvesi'nin ikinci gün oturumlarý sýrasýnda sosyal medya hesabýndan enerji konusunda paylaþýmlarda bulundu.

Enerjideki fiyat artýþýný anlamak ve üstesinden gelmek için elektrik üretimindeki kaynaklarýn incelenmesi gerektiðine iþaret eden von der Leyen, Avrupa'da elektriðinin ortalama yüzde 39'unun yenilenebilir, yüzde 25'inin nükleer, yüzde 20'sinin doðal gaz, yüzde 13'ünün kömür gibi katý fosil yakýtlar ve yüzde 2'sinin de petrolden saðlandýðýný belirtti.

Von der Leyen, fosil yakýtlarýn toplam elektrik üretimindeki payýnýn yüzde 35'i bulduðuna iþaret etti.

AB ülkelerinde enerjinin ulusal yetki alanýna girdiðini belirten von der Leyen, üye ülkeler arasýnda elektrik üretim kaynaklarýnda ciddi farklýlýklar olduðunu, birçok üye ülkenin fosil yakýtlara ve boru hatlarýyla saðlanan doðal gaza baðýmlý durumda bulunduðunu belirtti.

Von der Leyen, enerji konusunda üye ülkelerin tüketicilere ve iþletmelere hýzla yardým saðlamasýna yardýmcý olduklarýný vurgulayarak, "Mevcut durumda doðrudan ödemeden fiyat sabitlemeye kadar bütün seçenekleri deðerlendiriyoruz." ifadesini kullandý.

Elektrik fiyatlarý konusunda gelir desteði, kamu desteði, vergilerin düþürülmesi, fosil yakýtlara tavan fiyat uygulanmasý, elektriðe tavan fiyat belirlenmesi, üreticilere sabit fiyat tespiti gibi tedbirlerin seçenekler arasýnda bulunduðunu kaydeden von der Leyen, "Elektrik fiyatlarýný aþaðý çekmek ve uzun vadede enerji güvenliðini artýrmak için fiyat artýþýnýn temel nedenine bakmamýz gerekiyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Özellikle yüksek ve oynak doðal gaz fiyatlarýnýn elektrik fiyatlarýný etkilediðini belirten von der Leyen, elektrik fiyatlarýnýn belirlenmesinde yüksek fiyatlý gazýn önemli rol oynadýðýna dikkati çekti.

Von der Leyen, AB ülkelerinin doðal gaz alýmýnda ortak hareket etmesinin önemli faydalarý olacaðýný vurgulayarak, "Birbirimizden daha fazla teklif vermek ve fiyatlarý yükseltmek yerine ortak hareket etmeliyiz. Bu nedenle ortak gaz tedariki ve depolama için daha katý kurallar getirilmesini teklif ediyoruz." ifadesini kullandý.

Avrupa'nýn dünyada boru hattý doðal gaz piyasasýndaki payýnýn yüzde 75, LNG piyasasýndaki payýnýn da yüzde 16 olduðunu kaydeden von der Leyen, yeni bir AB Enerji Platformu kurarak ülkelerin boru hatlarýndan doðal gaz ve LNG taleplerini bir araya getireceklerini belirtti.

Von der Leyen, ayný zamanda AB ülkelerindeki doðal gaz depolama tesislerini bütün üye ülkelerin menfaatine olacak biçimde kullanacaklarýný bildirdi ve "Gerekirse doðal gazda tavan fiyat uygulamasýný da deðerlendirebiliriz." dedi.

Enerji konusunda hýzlý davranacaklarýný belirten von der Leyen, mayýs ayýnda elektrik piyasasý tasarýmýný optimize edecek seçenekler sunacaklarýný kaydetti.

Von der Leyen, söz konusu seçeneklerin yeþil dönüþüme de katký saðlayacaðýný, Rus fosil yakýtlarýný 2027'ye kadar Avrupa enerji karýþýmýndan çýkarmayý da teklif edeceklerini bildirdi.

Hali hazýrda AB'nin doðal gaz tedarikinde ilk sýrayý yüzde 40 ile Rusya alýyor. AB geçen yýl Rusya'dan 155 milyar metreküplük doðal gaz ithal etmiþti. AB ülkeleri, Rusya'nýn Ukrayna'da baþlattýðý savaþ sonrasý Rus gazýna olan baðýmlýlýðý hýzla azaltmak istiyor.

Ayrýca, bugün yapýlan AB Liderler Zirvesi'nde doðal gaz depolarýnýn kýþ aylarýna kadar doldurulmasý ve ortak doðal gaz tedariki konularýnda kararlar alýnmasý bekleniyor.

Avrupa'da baþta doðal gaz ve elektrik gibi ürünlerin fiyatlarý son dönemde hýzla yükseldi. Bazý tüketicilerin enerji faturalarý 3 kata varan seviyede arttý.