AB'den Gazze uyarýsý: Önlem alýnmazsa yardým operasyonlarý çökebilir
ABONE OL

Avrupa Birliði (AB) Dýþ Ýliþkiler ve Güvenlik Politikasý Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Janez Lenarcic, Gazze'deki insani durum ve eriþim kýsýtlamalarýna iliþkin ortak açýklama yaptý. Gazze'deki krizin baþka bir kýrýlma noktasýna ulaþtýðý belirtilen açýklamada, "Gazze'ye önemli miktarda insani yardým ulaþtýrmak neredeyse imkansýz hale geldi. Sivil toplum yapýsý bozuluyor. Açlýk çeken siviller, gelen sýnýrlý yardýma eriþmek için çaresiz önlemlere baþvuruyor. Devam eden askeri operasyonlar, Gazze'de hukuk ve düzenin çökmesi nedeniyle ortaklarýmýz kabul edilemez derecede güvensiz bir ortamda faaliyet göstermek zorunda kalýyor. Ýnsani yardým ulaþtýrmak için geçici 'taktiksel duraklama' duyurularý, sahadaki insani yardým aktörleri için güvenlik ortamýnda herhangi bir iyileþme saðlamadý" ifadesi kullanýldý.

"GAZZE'YE ERÝÞÝM OLMADAN YARDIM GÖNDERMEK FAYDASIZ"

Temel yardým ulaþtýrmaya çalýþan insani yardým örgütlerinden gelen son bilgilerin oldukça endiþe verici olduðu kaydedilen açýklamada, "Hiçbir önlem alýnmazsa operasyonlarýn çökme riski var. Bir kez daha, çatýþmaya dahil olan tüm taraflarý sivilleri koruma, temel hizmetlere eriþimlerini saðlama, insani yardým operasyonlarý için güvenli bir ortam ve yardýmlara engelsiz eriþim saðlamayý kapsayan uluslararasý yasal sorumluluklarýný yerine getirmeye çaðýrýyoruz. Ayrýca rehinelerin derhal ve koþulsuz serbest býrakýlmasýný talep ediyoruz" denildi. Taraflarýn yükümlülüklerine raðmen Mýsýr ve Ürdün sýnýrlarýnda bozulma ve israf olma riski olan önemli miktarda insani yardýmýn bekletildiði vurgulanan açýklamada, "Bu, AB fonlarýnýn maddi ve mali kaybýna ek olarak, bizim ve tüm uluslararasý toplumun insani yardým çabalarýna önemli bir darbe vuruyor" ifadeleri kullanýldý.

Geçtiðimiz Ekim ayýndan bu yana Gazze için 56 insani yardým uçuþu düzenlendiði belirtilen açýklamada, "Yardým daðýtýmý için mevcut tüm rotalarý kullandýk. Gazze'ye ve Gazze içinde eriþim olmadan yardým göndermek faydasýz bir çabadýr. Ýnsani yardým çalýþanlarý da dahil olmak üzere sivillerin korunmasý ve Gazze halkýna hayat kurtarýcý yardýmlarýn ulaþtýrýlmasýný saðlamak için ortak eylem çaðrýsýnda bulunuyoruz" denildi.