AB'den Ýran'ýn bazý kiþi ve kuruluþlarýna yaptýrým kararý
ABONE OL

AB, Ýran'dan Rusya'ya insansýz hava araçlarý (ÝHA) transferi yapýlmasýndan, Orta Doðu ile Kýzýldeniz bölgesindeki silahlý gruplar ve oluþumlara füze veya ÝHA saðlanmasýndan sorumlu olan kiþi ve kuruluþlara yönelik yeni yaptýrýmlar açýkladý.

Buna göre, Saha Havayollarý, Mahan Air ve Ýran Air olmak üzere Ýran'ýn 3 hava yolu þirketi ve iki tedarik firmasý yaptýrým listesine alýndý.

Ayrýca, Ýran Savunma Bakan Yardýmcýsý Hamza Kalenderi, Devrim Muhafýzlarý Ordusu Kudüs Gücünün önde gelen isimleri, Devrim Muhafýzlarý Ordusu'na baðlý Hatemu'l Enbiya Karargahý, Devrim Muhafýzlarý Hava-Uzay Kuvvetleri'nin Uzay Birimi, Ýran Uçak Üretim Endüstrisi Þirketi (HESA) ve Havacýlýk ve Uzay Endüstrileri Teþkilatý'nýn (AIO) genel müdürlerine yaptýrým kararý alýndý.

AB'nin yaptýrým rejimi seyahat yasaðý, kiþi veya kuruluþlara ait varlýklarýn dondurulmasý ve onlara kaynak aktarýlmasýnýn yasaklanmasýný da içeriyor.

AB, Ýran'a karþý Rusya'ya Ukrayna'daki savaþta destek verdiði gerekçesiyle uyguladýðý yaptýrýmlarýn kapsamýný, 14 Mayýs itibarýyla Ýran'ýn 13 Nisan'da Ýsrail'e düzenlediði saldýrýlar nedeniyle geniþletmiþti.