AB'den Ýsrail'e tepkiler büyüyor! Netanyahu'nun 'bölgesel deðiþim planý' Ýspanya'dan destek görmedi
ABONE OL

Ýspanyol basýnýnda çýkan haberlere göre, "World in Progress Barcelona" adlý etkinlikte konuþan Sanchez, Orta Doðu'daki son geliþmelere iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.

Orta Doðu'da meydana gelen çatýþmalarýn görmezden gelinmemesini isteyen Sanchez, uluslararasý topluma, Birleþmiþ Milletlere (BM) desteðini sürdürmesi ve Ýspanya'nýn yaptýðý gibi Ýsrail'e silah sevkiyatýný derhal askýya almasý çaðrýsýnda bulundu.

Sanchez, "Uluslararasý toplumun uyanmasýnýn ve Netanyahu'nun güç kullanarak yeni bir bölgesel düzen dayatma talebine karþý kararlýlýkla hareket etmesinin zamaný geldi." ifadesini kullandý.

Birleþmiþ Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü'nün (UNIFIL) Lübnan'ýn güneyinden çekilmesini talep eden Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'ya tepki gösteren Sanchez, "Ýspanya, Netanyahu'nun açýklamasýný þiddetle kýnamaktadýr. UNIFIL güçlerinin Lübnan'dan çekilmesi söz konusu olamaz." dedi.

Sanchez, iki devletli çözümü, Orta Doðu'daki çatýþmayý sonlandýracak "tek olasý çözüm" olarak nitelendirdi ve uluslararasý düzenin ortak normlar üzerine kurulmasý gerektiðini belirtti.

NETANYAHU, UNIFIL'IN LÜBNAN'IN GÜNEYÝNDEN ÇEKÝLMESÝNÝ ÝSTEDÝ

Baþbakan Netanyahu, dünkü açýklamasýnda, UNIFIL güçlerinin Lübnan'ýn güneyinden çýkartýlmasý gerektiðini öne sürmüþtü.

Ýsrail ordusunun daha önce de ayný talepte bulunduðunu söyleyen Netanyahu, geri çekilme taleplerinin reddedilmesinin UNIFIL askerlerini Hizbullah'ýn "rehinesi" haline getirdiðini iddia etmiþti.

UNIFIL, 10 Ekim'de Ýsrail ordusunun bir gözlem kulesini hedef almasý sonucu iki barýþ gücü askerinin yaralandýðýný duyurmuþtu. 11 Ekim'de de Ýsrail ordusu Lübnan'ýn güneyindeki Ras Nakura bölgesindeki UNIFIL komuta merkezinin ana giriþini top mermisiyle hedef almýþ, bir UNIFIL gözlem kulesi de "Merkava tanký" ile vurulmuþtu. Saldýrýlarda iki askerin daha yaralandýðý bildirilmiþti.