AB'den UNRWA'ya yeni yardým
ABONE OL

Avrupa Birliði (AB) Dýþ Ýliþkiler ve Güvenlik Politikasý Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, X hesabýndan yardýmlara iliþkin yaptýðý paylaþýmda, "AB'nin Filistin halkýný destekleme taahhüdüne olan inancýný koruduðunu" belirtti.

Borell, Avrupa Komisyonunun bugün Filistinlilerin maaþlarýnýn ödenmesinde kullanýlmak üzere Filistin yönetimine 25 milyon avro, Filistinli mülteciler için kullanýlmak üzere UNRWA'ye de 16 milyon avro yardým yaptýðýný duyurdu.

Komisyonun sitesine göre, bu yardýmlarýn Filistin yönetiminin iþgal altýndaki Batý Þeria'da Filistinli memurlara yönelik taahhütlerini yerine getirmesine katký saðlayacaðý belirtildi.

16 milyon avroluk yardým ile Filistinli mülteciler için faaliyet gösteren BM kuruluþuna 2024 yýlý itibariyle yapýlan yardýmlarýn 66 milyon avroya ulaþtýðý kaydedildi.

- MÝLYONLARCA FÝLÝSTÝNLÝYE YARDIM SAÐLAYAN UNRWA, ÝSRAÝL'ÝN HEDEFÝNDE

Ýsrail yönetimi, 7 Ekim 2023'te Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýnýn baþlamasýyla eþ zamanlý þekilde UNRWA'ya karþý karalama kampanyasý baþlatmýþ, sadece Gazze'de 12 bin çalýþaný bulunan UNRWA'nýn 14 çalýþanýnýn "7 Ekim saldýrýlarýna katýldýðý" iddiasýyla Ajansýn kapatýlmasý gerektiðini savunmuþtu.

Tel Aviv yönetimi, iþgal altýndaki Batý Þeria, Doðu Kudüs'ün yaný sýra Lübnan ve Ürdün'de Filistinli mültecilere destek olan ve saðlýk, eðitim, sosyal hizmetler alanlarýnda çoðu Filistinli 30 bin çalýþaný bulunan Ajansýn kapatýlmasý için kampanya yürütmüþtü.

Aralarýnda ABD'nin de yer aldýðý 10 ülke ve kurum, UNRWA'ya baðýþlarýný dondurduðunu açýklamýþtý.

Ýsrail'in UNRWA'ya yönelik suçlamalarýný kanýtlayamamasý üzerine Avustralya, Kanada, Ýsveç ve Avrupa Birliði (AB) kararlarýndan dönerek Ajansý finanse etmeyi sürdüreceklerini duyurmuþtu.

Ýsrail'e yeni askeri yardýmlarý onaylayan ve Gazze'ye insani yardýmda öncü UNRWA'nýn fonunu Mart 2025'e kadar durduran geçici bütçe tasarýsý ABD Kongresinden geçmiþti.