ABD'li emekli diplomat Jorge Heine: Türkiye'nin baþka seçenekleri de var
ABONE OL

Yeni dünya düzeninde Türkiye'nin artan rolü her geçen gün daha da dikkat çekiyor.

Türkiye'nin denge rolüyle küresel politikada söz sahibi ülke konumunu pekiþtirdiði de analizlerde sýklýkla yer alýyor.

ABD'li emekli büyükelçi Prof. Jorge Heine, TRT Haber'e konuþtu.

Heine, dünyanýn önemli bir kriz döneminin ortasýnda olduðunu belirterek, "Ukrayna'da, Gazze'de, Sudan'da savaþ var. ABD'nin egemen olduðu tek kutuplu dönemden farklý bir sisteme doðru geçiþ sürecindeyiz. Þu anda gördüðümüz yükselen güçlerin daðda yükseliþi, Türkiye bunlarýn arasýnda yer alýyor" dedi.

Boston Üniversitesi Profesörü Heine, Türkiye'nin BRICS grubuna katýlým baþvurusunu denge politikasýnda dönüm noktasý olarak tanýmladý.

"BRICS BAÞVURUSU ÇOK ÖNEMLÝ BÝR DÖNÜM NOKTASINA ÝÞARET EDÝYOR"

Heine, "Türkiye gibi NATO üyesi bir ülkenin G7 ve NATO'ya rakip görülen BRICS grubuna katýlmak için baþvuruda bulunmasý elbette çok önemli bir dönüm noktasýna iþaret ediyor. Türkiye, Avrupa ve Asya sýnýrýnda büyük bir ülke. Dolayýsýyla bu, Doðu ile Batý ve Kuzey ile Güney arasýndaki iliþkinin yeniden ayarlandýðý ve öngörülemeyen þekillerde deðiþtiði anlamýna geliyor." dedi.

"TÜRKÝYE EGEMEN VE ÖNCÜ KONUMDA"

Profesör Heine, diplomasisini geniþleten Türkiye'nin yükselen güç olarak öncü ve egemen bir konumda olduðunu söyledi.

"TÜRKÝYE'NÝN BAÞKA SEÇENEKLERÝ DE VAR"

Heine, "Türkiye proaktif diþ politikayla varlýðýný ve diplomasi alanýný geniþletiyor. Türkiye'nin BRICS'e katýlým baþvurusu, batýya yalnýz Brüksel'in ya da Washington'ýn iyi niyetine baðlý olmadýðýný ve yükselen güçlerin son derece önemli olduðunu gösteriyor. Türkiye'nin baþka seçenekleri de var ve bu da onu çok ayrýcalýklý bir konuma, bir bakýma öncü ve egemen konuma getiriyor." ifadelerini kullandý.

Emekli Büyükelçi Heine, Türkiye'nin nüfusu, ekonomisi ve geliþen sanayinin uluslararasý iliþkilerde çok iyi sergilendiðini de kaydetti.

Heine, "Burada akýlda tutulmasý gereken iki þey var. Türkiye'nin askeri ve ekonomik olarak yükseliþi. Türkiye büyük bir ülke. 87 milyon nüfusu var. Önemli bir endüstriyel geliþime sahip. Bütün bunlar ona uluslararasý iliþkilerde sert güç dediðimiz özelliði veriyor. Buna ek olarak Türkiye'nin yapýsýyla ilgili çok ilginç bulduðum þey, uluslararasý iliþkilerde bu nitelikleri sergileme kapasitesi. Orta Koridor'un en kritik ülkesi Türkiye, Doðu-Batý-Kuzey-Güney arasýnda stratejik konumunu avantaja çevirmeye devam ediyor." diye konuþtu.

BRICS'ten Türkiye paylaþýmý

Bir ülkenin BRICS talebine veto

Baþkan Erdoðan yeniden teklif sundu