ABD'liler kaçýyor, Kabil düþüyor! Türkiye harekete geçti
ABONE OL

Afganistan Ýçiþleri Bakanlýðý, Taliban'ýn her yönden baþkent Kabil'e girmeye baþladýðýný açýkladý. Taliban, Afganistan'da 26 þehir merkezini de ele geçirmiþti. ABD, Kabil'deki büyükelçiliðini tahliye etmeye baþlarken Taliban ise Kabil'in merkezini güç kullanarak ele geçirmeyeceðini duyurdu. Dýþiþleri Bakanlýðý ise Afganistan'dan ayrýlmak isteyen Türk vatandaþlarýnýn acilen Kabil Büyükelçiliði'ne bilgi vermesini istedi.

YÖNETÝMÝ TALÝBAN'A DEVRETMEK ÝÇÝN MÜZAKERELER BAÞLADI

Afganistan Ýçiþleri Bakaný Vekili General Abdul Settar Mirzakval, Twitter hesabýnda paylaþtýðý videoda, Taliban'ýn baþkente girmesinin ardýndan Kabil'e saldýrýlmayacaðýný ve yönetimin devri konusunda müzakerelere baþlanacaðýný açýkladý.

Mirzakval, Kabil halkýna seslendiði konuþmasýnda "Afganistan Ýçiþleri Bakaný Vekili sýfatýyla tüm emniyet güçlerinin, özel kuvvetlerin ve diðer personelin þehrin güvenliðini saðlamak için farklý yerlerde görevlerini sürdürmelerini emrettim. Halkýmýz hiç endiþe etmesin. Þehirde þu an güvenlik sorunu yok." ifadesini kullandý.

Afganistan Ýçiþleri Bakaný Vekili ayrýca baþkentin kenar mahallelerine giren Taliban'ýn Kabil'e saldýrmayacaðýný belirterek "Yönetim, barýþçýl þekilde geçici idareye teslim edilecek. Ýktidar geçiþi barýþçýl þekilde gerçekleþecek." deðerlendirmesinde bulundu.

Afganistan Savunma Bakaný Vekili Bismillah Muhammedi de yayýnladýðý video mesajýnda, Kabil'in güvenliðine dair teminat vererek, Afganistan Cumhurbaþkaný Eþref Gani'nin siyasi seçkinlere Taliban ile anlaþmaya varma yetkisi verdiðini ve bir anlaþmaya varýlana kadar Kabil'e saldýrý olmayacaðýný dile getirdi.

Afganistan Ýçiþleri Bakanlýðýnýn mesajý, Gani'nin istifa edeceði yorumlarýna neden olurken, Gani henüz resmi açýklama yapmadý.

DIÞÝÞLERÝ KABÝL'DEKÝ TÜRKLERÝ UYARDI! ACÝL BÝLGÝ VERÝN

Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliði, Twitter'dan yaptýðý paylaþýmda Afganistan'dan ayrýlma talebinde bulunan Türk vatandaþlarýnýn Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliði ile iletiþime geçerek ivedilikle bilgi vermeleri çaðrýsýnda bulundu.

Elçiliðin numarasý "+93 79 782 82 83" olarak paylaþýldý.

TALÝBAN TÜM SINIR KAPILARININ VE KABÝL DIÞINDA TÜM BÜYÜK VÝLAYET MERKEZLERÝNÝN KONTROLÜNÜ ELE GEÇÝRDÝ

Yerel kaynaklar, Taliban'ýn ülkedeki tüm sýnýr kapýlarýnýn kontrolünü ele geçirdiðini ve Kabil'deki havaalanýnýn Afganistan'dan tek çýkýþ yolu olarak kaldýðýný açýkladý.

Bu arada ABD ordusunun Kabil'deki büyükelçiliðini tahliye ettiði belirtildi.

Bölgedeki AA muhabiri, Amerikan askerlerin, ABD'nin Kabil Büyükelçiliði'ni tahliye etmeye baþladýðýný aktardý.

TALÝBAN MÝLÝTANLARI KABÝL'ÝN KENAR MAHALLERÝNE GÝRDÝ

Taliban militanlarýnýn, Kabil'in merkezine 8 kilometre uzaklýktaki sanayi bölgesi Bagrami'ye ve 5 kilometre uzaklýktaki Deþt-i Berçi'ye girdiðini aktardý.

Kabil'in merkezinde gergin bekleyiþin sürdüðü ve kaosun hakim olduðu gözlendi.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabýndan yaptýðý paylaþýmda baþkent Kabil'in merkezini güç kullanarak ele geçirmeyeceklerini duyurdu.

Mücahid, Kabil'in yoðun nüfusu nedeniyle çatýþmalara girmeyeceklerini, baþkent merkezini müzakereler yoluyla almak istediklerini ve Taliban mensuplarýna kent merkezinin giriþ noktalarýnda beklemeleri emri verdiklerini açýkladý.

ABD'NÝN KABÝL ELÇÝLÝÐÝ: ABD VATANDAÞLARI RÝSKE ATILIRSA HIZLA YANIT VERÝLECEK

ABD'nin Kabil'deki büyükelçiliðinin sosyal medya hesabýndan yapýlan açýklamada, "Taliban'a, ABD personelini veya misyonumuzu riske atacak herhangi bir eylem sonucu, Savunma Bakanlýðý'nýn hýzlý ve güçlü yanýt vereceðini ilettik. Bakan Blinken, daha fazla kan dökülmesini önlemek ve Afganistan için siyasi bir çözüm arayýþýnda olan Cumhurbaþkaný Eþref Gani, diðer Afgan liderler ve bölgesel paydaþlarla temasa geçecek" denildi.

ABD KABÝL'DEKÝ BÜYÜKELÇÝLÝÐÝNÝ TAHLÝYE ETMEYE BAÞLADI

Afganistan'daki 34 vilayetin 24'ünün baþkentinde, kontrol Taliban'a geçti. Reuters haber ajansýnda yer alan habere göre ABD ise Kabil büyükelçiliðini tahliye etmeye baþladý.

ABD ÝLE ÝÞ BÝRLÝÐÝ YAPAN AFGANLAR DA TAHLÝYE EDÝLECEK

Elçilikten yapýlan açýklamada, bölgeye 5 bin ABD askerinin gönderileceði ve ABD'ye yardým eden ve Taliban nedeniyle risk altýnda olan Afganlarýn da tahliye edileceði ifade edildi. Açýklamada þu ifadelere yer verildi:

"Diplomatik, askeri ve istihbarat ekiplerimizin tavsiyelerine dayanarak Baþkan Joe Biden, ABD Büyükelçiliði ve diðer müttefik personelinin düzenli ve güvenli bir þekilde geri çekilmesini saðlamak için yaklaþýk 5 bin ABD askerinin konuþlandýrýlmasýna izin verdi. Biden, görevimiz sýrasýnda bize yardým eden ve Taliban ilerleyiþinden dolayý özel risk altýnda bulunan Afganlarýn da tahliyesine izin verdi."

BÝNLERCE MAHKUMUN BULUNDUÐU BAGRAM ÜSSÜ'NDE AFGAN ASKERLERÝ TALÝBAN'A TESLÝM OLDU

Afganistan'da 5 bin mahkumun bulunduðu Bagram Hava Üssü'ndeki Afgan hükümeti askerlerinin Taliban'a teslim olduðu bildirildi.

Afgan bir yetkili, Bagram Üssü'ndeki Afgan askerlerinin Taliban'a teslim olduðunu açýklarken, üsteki mahkumlarýn durumuna iliþkin bilgi verilmedi.

Taliban Sözcüsü Süheyl Þahin de TRT World'e yaptýðý açýklamada, yetkinin barýþçýl devrini ve Kabil'e barýþçýl þekilde girmek istediklerini belirterek, "Herkes için genel af ilan edildi." ifadelerini kullandý.

Taliban'ýn kontrolüne giren yerlerdeki ilk icraatlarýndan biri, cezaevlerinde bulunan tüm mahkumlarý serbest býrakmak oluyor.

Mayýs ayýndan bu yana Taliban ele geçirdiði yerlerde binlerce mahkumu serbest býraktý.