ABD'nin Beyrut sözü! Lübnan Baþbakaný Mikati: Yetkililerden gerilimin azaltýlmasý için garanti aldýk
ABONE OL

Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna röportaj veren Mikati, ⁠"Geçen hafta yaptýðýmýz temaslarda ABD'li yetkililerden Beyrut ve güneyindeki gerilimin azaltýlmasý için bir tür garanti aldýk ve ABD'li yetkililer ateþkese varýlmasý için Ýsrail'e baský yapma konusunda ciddiler." ifadesini kullandý.

Mikati, Ýsrail'in Lübnan'daki önemli tesislere, havaalanýna veya limanlara saldýrmayacaðýnýn ise garantisi olmadýðýný kaydetti.

BÝDEN'IN ÝSTEÐÝ DOÐRULTUSUNDA NETANYAHU'NUN SALDIRILARI DURDURMA EMRÝ VERDÝÐÝ ÝDDÝASI

Ýsrail devlet televizyonu KAN, Hayfa kentinin güneyindeki Golani askeri üssüne Hizbullah'ýn düzenlediði saldýrýnýn ardýndan, "ABD Baþkaný Joe Biden'ýn isteði doðrultusunda Baþbakan Binyamin Netanyahu'nun orduya Beyrut'a yönelik saldýrýlarý durdurma emri verdiði" iddia edilmiþti.

Dün ise yerel basýna konuþan adý açýklanmayan üst düzey bir Ýsrailli yetkilinin, Tel Aviv yönetiminin Beyrut'a yönelik hava saldýrýlarýnýn askýya alýndýðý yönündeki iddialarýn gerçeði yansýtmadýðýný ve Beyrut'a yönelik saldýrýlarýn devam edeceðini savunduðu aktarýlmýþtý.

BEYRUT'A 10 EKÝM'DEN BERÝ SALDIRI OLMUYOR

Netanyahu ile Biden 9 Ekim'de telefonla görüþmüþ, Ýsrail ordusu ise öncesinde hemen hemen her gün hava saldýrýsý düzenlediði Beyrut'u en son 10 Ekim'de hedef almýþtý.

Beyrut'un þehir merkezinde 10 Ekim'de gerçekleþtirilen 2 saldýrýnýn ardýndan Ýsrail ordusunun, Beyrut'un Dahiye bölgesinde "saldýrý tehdidi" yayýnladýðý 2 bölgeye de herhangi bir saldýrý gerçekleþtirilmemiþti.

Öte yandan yine 10 Ekim'den beri Beyrut semalarýnda duyulmayan Ýsrail'e ait insansýz hava araçlarýnýn (ÝHA) sesleri, Hayfa saldýrýsýnýn ardýndan dün tekrar duyulmaya baþlanmýþtý.