ABD'nin en büyük ve en pahalý ÝHA üssüydü! O ülkeden çekilme kararý aldýlar
ABONE OL

ABD ordusu, Nijer'in baþkenti Niamey'deki hava üssünden ayrýldý.

ABD ile Nijer Savunma Bakanlýðýndan yapýlan ortak açýklamada, ABD'nin Niamey'deki 101. hava üssündeki teçhizat ve askerlerini geri çektiði duyuruldu.

Açýklamada, ABD'nin bundan sonra Agadez'deki "Niger Air Base 201" isimli üsten çekilmeye odaklanacaðý kaydedildi. ABD, Nijer'deki teçhizat ve askerinin tamamýný aðustos sonuna kadar ülkeden çýkarmayý planlýyor.

Nijer'de yaklaþýk 1000 askeri ve Agadez kentinde insansýz hava aracý (ÝHA) üssü bulunan ABD'nin eylül ortasýna kadar ülkeden tamamen ayrýlacaðý duyurulmuþtu.

Nijer, 17 Mart'ta, ABD ile 12 yýl önce imzalanan askeri iþbirliði anlaþmasýný feshettiðini ilan etmiþ ve ABD'li askerlerin bir an evvel ülkeden ayrýlmasý talebinde bulunmuþtu.

Sahra çölünün kuzey ucunda yer alan Agadez'deki Niger 201, ABD'nin Cibuti'deki daimi üssünden sonra ÝHA operasyonlarýný da yürüttüðü Afrika'daki en büyük ikinci üssü konumunda bulunuyor.

Ýnþaatý ve finansmaný ABD'ye, mülkiyeti ise Nijer ordusuna ait üs, yüksek teknolojili uydu iletiþim sistemleriyle 2019'dan bu yana hizmet veriyor.

Nijer devletinden 10 yýllýðýna kiralanan Niger 201, ABD'nin en büyük ve en pahalý ÝHA üssü olarak kabul ediliyor.

Ýnþasý için 110 milyon, yýllýk bakýmý için ise 30 milyon dolar harcayan ABD, söz konusu üssü, Sahel'deki ana istihbarat ve gözetleme merkezi olarak kullanýyor.

  • Nijer
  • ABD
  • ÝHA üssü