ABD'nin Gazze için hazýrladýðý karar tasarýsý BMGK'de oylanacak
ABONE OL

ABD'nin Gazze için hazýrladýðý karar tasarýsý bugün oylanacak. BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) sabah saatlerinde yapýlmasý planlanan oylamada, ABD'nin bir süredir müzakereye açtýðý karar tasarýsý görüþülecek.

Karar tasarýsýnda, terörün her türlüsü kýnanýrken Mýsýr ve Katar tarafýndan yürütülen giriþimler takdirle karþýlanýyor.

Saðlanacak ateþkesin sürdürülebilir ateþkese çevrilmesinin önemine iþaret edilen tasarýda, "Hamas ve diðer terörist ve aþýrýcý gruplarýn Filistin halkýný temsil etmediði" ve Hamas'ýn "bazý üye ülkelerce terör örgütü ilan edildiðine" dikkat çekiliyor.

Gazze'nin 1967'de iþgal edilen topraklarýn bir parçasý olduðu vurgulanan karar tasarýsýnda, iki devletli çözüme destek veriliyor.

Karar tasarýsýnda, "Tüm taraflarda sivilleri korumak için acil ve sürdürülebilir bir ateþkesin saðlanmasý, gerekli insani yardýmýn sevkiyatý, çekilen acýnýn azaltýlmasý ve söz konusu ateþkesin geri kalan tüm esirlerin serbest býrakýlmasýyla birlikte saðlanmasý önem taþýyor." ifadeleri kullanýldý.

Söz konusu ateþkesin çatýþmalarý daha sürdürülebilir bir þekilde durdurmak için koþullarýn yaratýlmasý bakýmýndan fýrsat olarak görülmesi gerektiði kaydedilen karar tasarýsýnda, bu yönde diplomatik çabalarýn artýrýlmasý talep ediliyor.

Tüm taraflara uluslararasý hukuk ve uluslararasý insancýl hukuka uyma çaðrýsý yapýlan tasarýda, siviller ve sivil altyapýnýn korunmasý ile insani yardým eriþiminin saðlanmasý isteniliyor.

Gazze'de sivil halkýn zorla yerinden edilmesine karþý çýkýlan karar tasarýsýnda, bunun uluslararasý hukuk, uluslararasý insancýl hukuk ve uluslararasý insan haklarý hukukunu ihlal edeceði ifade ediliyor.

BMGK'NÝN SEÇÝLMÝÞ ÜYELERÝ DE TASARI HAZIRLIÐINDA

Gazze'deki durumla ilgili BMGK'nin seçilmiþ 10 üyesinin de bir karar tasarýsý hazýrlýðý bulunuyor.

"E-10"un karar tasarýsý olarak bilinen metinde ise Gazze'de ramazanda acilen ateþkes saðlanmasý talep ediliyor.

Tüm esirlerin acilen ve koþulsuz serbest býrakýlmasý çaðrýsý yapýlan karar tasarýsýnda, ayný zamanda insani yardým daðýtýmýnýn geniþletilmesi ve buna yönelik engellerin kaldýrýlmasý isteniliyor.

FRANSA SONRASI ÝÇÝN HAZIRLIK YAPTIÐINA ÝÞARET ETTÝ

Diðer taraftan iki haftadýr BMGK'yi Gazze için kapalý oturumla toplayan Fransa'nýn da bir karar tasarýsý hazýrlýðý mevcut.

Fransa tasarýsýnýn ise daha sonra kalýcý ateþkese odaklanacaðý belirtiliyor.