Biden yönetiminin politika deðiþikliðiyle ilgili ABD basýnýna sýzan bilgiler, Rusya-Ukrayna Savaþý'nýn Rus topraklarý içine daha fazla geniþleme ihtimali nedeniyle gündem oldu.
AA muhabirleri, açýk kaynaklardan, Ukrayna'nýn Rus topraklarýna saldýrýlarýnda kullanabileceði ABD menþeli yüksek teknolojili taktik balistik füzelere dair bilgileri derledi.
ABD, savaþýn Moskova'nýn lehine ilerlemesini önlemek amacýyla Ukrayna'ya büyük miktarlarda silah desteðinde bulundu. Saðlanan silahlar arasýnda ATACMS da mevcut.
Söz konusu füzeler, M142 Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Füze Sistemi (HIMARS) ve M270 Çok Namlulu Roket Sistemi (MLRS) mobil sistemler tarafýndan fýrlatýlabiliyor.
ABD'nin saðladýðý ATACMS kullaným amaçlarýna ve menzillerine göre çeþitlilik gösteriyor. Hem cephe hattýnda hem de cephe gerisindeki hedeflere etkili bir imha kapasitesine sahip ATACMS, ayrýca konvansiyonel patlayýcýlarýn yaný sýra nükleer baþlýk da taþýyabiliyor.
Ataletle güdüm veya GPS güdüm sistemine sahip füzelerin aðýrlýðý yaklaþýk 1300 ile 1600 kilogram arasýnda deðiþiyor.
Söz konusu füzeler 3,96 metre uzunluðunda 61 santimetre çapýnda ve 1,4 metre kanat geniþliðine sahip.
M39 ATACMS BLOCK I (MGM-140 ve MGM-140A), 25 ila 165 kilometre menzilli ve yaklaþýk 560 kilogramlýk savaþ baþlýðýnda 950 adet piyade ve malzemelere karþý kullanýlan (APAM) M74 bombacýðý taþýyor. Füzenin toplam aðýrlýðý ise 1667 kilogram.
Füzenin Block IA versiyonu ise M39A1 (MGM-140B) adýyla anýlýyor ve 300 kilometre menzilli, savaþ baþlýðýnda da 300 adet M74 APAMS taþýyabiliyor.
M74 bombacýklarý, ABD tarafýndan geliþtirilen, yaklaþýk 0,5 kilogram aðýrlýðýnda, parça tesirli tahrip (HE-frag), yangýn çýkarýcý mühimmat ve füze tarafýndan 200 metrekarenin üzerinde bir alana saçýlabiliyor.
Bombacýklar park halindeki uçaklara, hava savunma sistemlerine, mühimmat depolarýna, toplu haldeki piyadeye karþý etkili.
ATACMS'ýn BLOCK IA M48 modeli 270 kilometre, M57 modeli ise 300 kilometre menzilli ve her iki füze de yaklaþýk 227 kilogram tahrip (HE) baþlýðý taþýyabiliyor.
- UKRAYNA, SAVAÞTA DAHA GELÝÞMÝÞ BLOCK II KULLANIYOR OLABÝLÝR
ATACMS MG39A2 BLOCK II (MGM-140C/MGM-164A) 145 kilometre, geliþmiþ BLOCK IIA versiyonu ise 300 kilometre menzilli.
Güdümlü olan her iki füze de savaþ baþlýklarýnda 13 Akýllý Anti-Tank (BAT) mühimmatý taþýyabiliyor.
ABD'li Northrop Grumman firmasý üretimi BAT, zýrhlý araçlarý füzeden ayrýldýktan sonra, baðýmsýz olarak tespit ve imha edebilme yeteneðine sahip.
BAT, hedef tespit için akustik sensörler ve kýzýlötesi güdümlü hedef imha düzenekleri kullanýyor. Savaþta, her ikisinin de kullanýlýyor olabileceði deðerlendiriliyor.
- BAZI RUS HEDEFLERÝ ATACMS ÝLE VURULDU
Ukrayna basýnýnda yer alan haberlerde, 17 Ekim 2023'te Luhansk ve Berdyansk þehirlerindeki havaalanlarýna yapýlan saldýrýlarda ABD menþeli ATACMS sistemlerinin kullanýldýðý ve 9 Rus helikopteri, hava savunma sistemi, mühimmat deposunun da dahil olduðu hedeflerin imha edildiði Ukrayna Devlet Baþkaný Volodimir Zelenskiy tarafýndan dile getirildi.
Ayrýca, Nisan 2024'te, Kýrým Yarýmadasý'ndaki bazý bölgeler ile Geniçesk ve Mariupol þehirlerindeki Rus hava savunma tesislerinin, Rusya'nýn yasa dýþý ilhak ettiði Kýrým'daki askeri noktalarýn ATACMS'la vurulduðu haberleri geçildi.
ABD basýnýnda ise bir parti ATACMS'ýn gönderildiði ve ilk defa 17 Ekim 2023'te kullanýldýðý bilgisi yer aldý.
- HEDEF OLABÝLECEK RUS ÞEHÝRLERÝ
Biden'ýn yeþil ýþýðýyla Ukrayna'nýn bu füzeleri kullanmasý durumunda birçok Rus þehri hedef haline geliyor.
Ukrayna, son zamanlarda Rusya'nýn Belgorod þehrine saldýrýlar düzenlerken þehir Ukrayna sýnýrýna yaklaþýk 40 kilometrelik bir mesafede. Söz konusu füzelerin kullanýlmasý halinde Belgorod rahatlýkla hedef alýnabilir.
Rus gazýnýn boru hattýyla Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gönderildiði tek nokta Kursk'a, Ukrayna ordusu, aðustos baþýnda girmiþti. Sýnýrdan yaklaþýk 100 kilometre uzaklýktaki Kursk da füzelerin menzili içinde.
Rusya'nýn Voronej bölgesi de þu ana kadar zaman zaman Ukrayna'nýn ÝHA'larýnýn hedefi oldu. Voronej ile Ukrayna arasýndaki mesafe ortalama 300 kilometre ve füzeler, kullanýlmasý halinde buraya ulaþabilir. Voronej, Rusya'nýn baþkenti Moskova'ya ise 515 kilometre uzaklýkta.
Ukrayna sýnýrýna yakýn Rostov-na-Donu Rusya için askeri öneme sahip. 2023'te dönemin Rusya Savunma Bakaný Sergey Þoygu'ya meydan okuyan Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in idaresindeki paralý savaþçýlar, Rostov-na-Donu þehrini kontrolü altýna alarak Rus Güney Askeri Bölge Karargah binasýný ele geçirmiþti.
Olasý ATACMS kullanýmýnda Ukrayna, Rostov-na Donu'yu vurabiliyor. Öte yandan ATACMS füzelerinin kullanýlmasý halinde Rusya'nýn Bryansk, Smolensk ve Kaluga gibi bölgeleri de hedef haline gelebilir.
- ATACMS TARTIÞMALARI
Amerikan Washington Post (WP) gazetesinin iki kýdemli ABD'li yetkiliye dayandýrdýðý haberine göre, Biden yönetimi, Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'ya karþý savaþmak üzere Rusya'ya getirilmesinin ardýndan Kiev'e, uzun menzilli Amerikan silahlarýný Rusya topraklarýnda kullanma izni verme kararý aldý.
Bu kapsamda ABD, Ukrayna'ya temin ettiði uzun menzilli taktik balistik füze sistemlerinin (ATACMS) sýnýrlý þekilde Rusya topraklarýndaki birliklere karþý kullanýlmasýna onay verdi.
Yetkililer, söz konusu politika deðiþikliðinde, yaklaþýk 10 bin Kuzey Kore askerinin Ukrayna'ya karþý savaþmasý için Rusya tarafýndan Kursk bölgesine getirilmesinin etkili olduðunu vurguladý.
Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin ise 12 Eylül'de yaptýðý açýklamada, Ukrayna'nýn Rus topraklarýna saldýrmasýna izin verilmesinin NATO ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna'daki savaþa katýlmasý anlamýna geleceðini belirterek, "Böyle olursa, bizim için oluþturulacak tehditlere göre gerekli kararlarý alacaðýz." ifadelerini kullanmýþtý.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da bugün yaptýðý açýklamada söz konusu durumun "gerginlikte yeni bir aþama" olduðunu belirterek, "Bu, onlarýn (Amerikalýlarýn) Ukrayna'daki çatýþmalara dahil olma þeklini kökten deðiþtiriyor." dedi.
ABD'nin seçilmiþ baþkaný Donald Trump, göreve gelir gelmez savaþý bitirmeye dönük adýmlar atacaðýný açýkladý ve bu savaþýn daha fazla uzamasýný istemediðini belirtti.