Abdulfettah es-Sisi, Ürdün Kralý 2. Abdullah ile “Gazze'deki askeri gerilimi” görüþtü
ABONE OL

Ýsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne yaptýðý saldýrý ve sivilleri hedef alan tüm saldýrýlarýn kýnandýðý görüþmede liderler, "Refah Sýnýr Kapýsý üzerinden Gazze Þeridi'ne insani yardým giriþinin sürdürülebilir bir þekilde devam etmesinin gerekliliðini" vurguladý.

Sisi ve Kral Abdullah, "Filistin halkýnýn Mýsýr veya Ürdün'e göçe zorlanmasý, halkýn aç býrakýlmasý, kuþatýlmasý ve toplu cezalandýrma politikalarýný" reddettiklerini teyit etti.

Liderler ayrýca, "Filistin halkýnýn uluslararasý meþru kararlara uygun olarak, baþkenti Doðu Kudüs olan baðýmsýz devletlerinde meþru haklarýný elde etmesine yönelik kesin tutumunu" yineledi.

ÝSRAÝL-FÝLÝSTÝN ÇATIÞMASI

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, 7 Ekim sabahý Ýsrail'e "Aksa Tufaný" adýyla kapsamlý saldýrý baþlatmýþtý.

Gazze'den Ýsrail yönüne binlerce roket atýlýrken Filistinli silahlý gruplar Gazze-Ýsrail sýnýrýndaki Beyt Hanun-Erez Sýnýr Kapýsý'na baskýn düzenleyerek burayý ele geçirmiþti.

Silahlý gruplar daha sonra buradan Ýsrail içindeki yerleþim yerlerine girmiþ, Ýsrail ordusu da onlarca savaþ uçaðýyla Gazze Þeridi'ne saldýrý baþlatmýþtý.

Gazze'den düzenlenen saldýrýlarda 306'sý asker 1400 Ýsraillinin öldüðü, 3 bin 968 Ýsraillinin yaralandýðý aktarýlmýþtý.

Gazze'deki Filistin Saðlýk Bakanlýðý, Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýnda 1524'ü çocuk 3 bin 785 kiþinin öldüðünü, 12 binden fazla kiþinin yaralandýðýný duyurmuþtu.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria'da da Ýsrail güçlerinin ve Yahudi yerleþimcilerin saldýrýlarýnda 69 Filistinlinin öldüðü belirtilmiþti.

Ýsrail'in saldýrýlarýnda 13 gazeteci yaþamýný yitirmiþti.

Lübnan sýnýrýnda 8 Ekim'de Ýsrail ordusu ile Hizbullah arasýnda baþlayan çatýþmalarda ise 12 Hizbullah, 2 Ýslami Cihad üyesi, biri gazeteci 3 sivil hayatýný kaybetmiþti.

Lübnan tarafýndan düzenlenen saldýrýlarda da 2 Ýsrail askeri ve bir Ýsrailli sivil yaþamýný yitirmiþti.

Ýsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine 17 Ekim'de düzenlediði saldýrýda 471 kiþi hayatýný kaybetmiþ, 28'i aðýr 342 kiþi yaralanmýþtý.