ABD'ye göre Ýsrail, Hamas tehdidine karþý kýsa vadede daha güvenli
ABONE OL

Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Matthew Miller, günlük basýn toplantýsýnda, 7 Ekim saldýrýlarýnýn yýl dönümünde bölgedeki durumu gazetecilere deðerlendirdi.

Hamas'ýn 7 Ekim saldýrýsýna karþýlýk vermeye baþladýðý günden bu yana Ýsrail'in daha güvenli olup olmadýðý sorusuna Miller, "Hamas, bugün hiçbir þekilde 7 Ekim'de baþlattýðý saldýrýnýn boyutu, ölçeði ve kapsamýyla bir saldýrý baþlatamaz." yanýtýný verdi.

Miller, bu nedenle Ýsrail'in, Hamas'tan gelen tehditle baþa çýkma konusunda "en azýndan kýsa vadede daha güvenli olduðunu" belirterek, Ýsrail ordusunun son 10 günde "Hizbullah'ýn da askeri yeteneklerini zayýflattýðýný" söyledi.

ATEÞKER ADIMLARI

Ateþkes için çalýþmaya devam edeceklerini söyleyen Miller, "Rehineleri evlerine getirecek, Ýsrail ve Filistin halkýnýn acýlarýný hafifletecek ve nihayetinde bu savaþa son verecek bir ateþkes anlaþmasý için çalýþmaya devam etmekte kararlýyýz." diye konuþtu.

Bir yýl önce Hamas'ýn saldýrýsýnda, içlerinde 46 ABD vatandaþýnýn da yer aldýðý 1200 Ýsraillinin öldüðünü dile getiren Miller, Washington yönetiminin, Ýsrail'in öldürdüðü 42 bin Filistinliyle ilgili rakamlara yer vermemesinin eleþtirilmesi üzerine, bu rakamlarý "doðru bulmadýklarý" için kullanmadýklarýný dile getirdi.

"UNIFIL ÖNEMLÝ ROL OYNUYOR"

Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Matthew Miller, Ýsrail'in kara saldýrýsýný sürdürmesiyle BM Lübnan Geçici Barýþ Gücü (UNIFIL) güçlerinin hiçbir þekilde tehlikeye atýlmasýný istemediðini belirtti.

Miller, "UNIFIL, Lübnan'da güvenliðin saðlanmasýnda önemli bir rol oynuyor ve nihayetinde BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayýlý kararýný uygulayabildiklerini görmek istiyoruz." dedi.

ABD'nin, Ýsrail'in Lübnan'daki Hizbullah'ý hedef almasýný desteklediðini söyleyen Miller, bunun, "uluslararasý insancýl hukuka uygun" yapýlmasý yönündeki beklentilerini dile getirdi.

Miller, ABD'nin hala, Ýsrail'in Lübnan'daki kara saldýrýsýný "sýnýrlý bir operasyon olarak" gördüðünü söyledi.