ABD'ye göre Kuzey Koreli askerler Kursk bölgesine yerleþtirildi
ABONE OL

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Ýletiþim Danýþmaný John Kirby, telekonferans yoluyla düzenlediði basýn brifinginde, Kuzey Kore askerlerinin Rusya'ya gönderilmesine iliþkin gündemi deðerlendirdi.

Kuzey Kore'den Rusya'ya asker gönderme açýklamasý: Uluslararasý hukuka uygun olacak

Kirby, Kuzey Kore askerlerinin Rusya'nýn Kursk bölgesine konuþlandýrýldýðý haberlerine iliþkin soruya, "Bunun kesinlikle mümkün olduðunu düþünüyoruz, bazý Kuzey Kore askerleri Kursk bölgesine yerleþtirilmiþ olabilir." yanýtýný verdi.

"SÜREKLÝ ÝSTÝÞARE HALÝNDEYÝZ"

"Bu durumu çok yakýndan takip ediyoruz ve istihbarat toplumumuzla sürekli istiþare halindeyiz." diyen Kirby, bu birliklerin hangi bölgelere ne þekilde yerleþtirilmiþ olabileceðini kýsa sürede daha net anlayacaklarýný belirtti.

Kirby, "Þu anda Kuzey Kore'den 3 binden fazla askerin eðitim ve donatým iþlemleri için Rusya'da olduðunu söyleyebiliriz." ifadesini kullandý ve bu sayýyý istihbarat raporlarýna göre güncellemeye çalýþtýklarýný kaydetti.

ABD Savunma Bakaný Lloyd James Austin, Kuzey Kore'nin Ukrayna ile savaþ halindeki Rusya'ya destek için bu ülkeye asker sevk ettiði iddialarýný doðrulamýþtý.

Donetsk'te kritik nokta Rus ordusunun kontrolüne geçti

Austin, "Rusya'ya giden Kuzey Kore birlikleri bulunduðuna dair kanýtlar görüyoruz. Tam olarak ne yaptýklarý henüz bilinmiyor." demiþti.

Öte yandan, Güney Kore Ulusal Ýstihbarat Servisi, ulusal meclisin istihbarat komitesinde milletvekillerini bilgilendirmiþti. Güney Kore'nin Yonhap ajansýnýn haberine göre bilgilendirmede, Rusya'ya þimdiye kadar yaklaþýk 3 bin Kuzey Kore askerinin gönderildiði ve aralýk ayýna kadar yaklaþýk 10 bin askerin bu ülkeye konuþlandýrýlacaðý belirtilmiþti.

Putin resmen açýkladý Rus gazýna yeni rota Türkiye mi?

Güney Kore Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Kim Hong-kyun, hafta baþýnda Rusya'nýn Seul Büyükelçisi Georgy Zinoviev'i Bakanlýða çaðýrarak, Kuzey Kore ile Rusya askeri iþbirliðinin Güney Kore ve uluslararasý toplum için "ciddi tehdit" teþkil ettiðini bildirmiþti.

GELÝÞEN RUSYA-KUZEY KORE ÝLÝÞKÝLERÝ

Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, haziran ayýnda Kuzey Kore'ye resmi ziyarette bulunmuþ, taraflar arasýnda "kapsamlý stratejik ortaklýk anlaþmasý" imzalanmýþtý.

Rus lider Putin, anlaþmayla taraflardan birinin saldýrýya uðramasý halinde diðerinin askeri yardýmda bulunmasýný taahhüt ettiklerini belirterek, "ittifak" sözcüðünü kullanmaktan kaçýnmýþtý.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ise anlaþmayý "pakt" olarak nitelemiþ, iliþkilerin "yüksek ittifak" seviyesine yükseltildiðini vurgulamýþtý.