ABD'ye ''rehin'' tepkisi! Alamadýklarý F-35'ler nedeniyle Türkiye'yi hedef aldýlar
ABONE OL

ABD'nin Yunanistan'a F-35 satýþýný geciktirmesi Türkiye düþmaný Helen Amerikan Liderlik Konseyi'ni (HALC) rahatsýz etti.

ABD'deki Yunan lobisi, Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken'a mektup göndererek F-35 satýþýnýn en kýsa süre içerinde gerçekleþmesini istedi.

Türkiye'nin tedarik edeceði F-16'larý Ýsveç'in NATO üyeliðine baðlayan ABD, Türk F-16'larý ile Yunan F-35'lerinin satýþýný eþzamanlý olarak duyurmak istediði biliniyor. Bu konuya atýfta bulunan Yunan lobisi Türkiye'yi hedef alarak Yunanistan'a verilecek F-35'lerin Ankara-Washington iliþkilerine baðlanmamasýný talep etti.

ABD'YE "REHÝN" TEPKÝSÝ! ALAMADIKLARI F-35'LER NEDENÝYLE TÜRKÝYE'YÝ HEDEF ALDILAR

F-35 gecikmesinden duyulan hayal kýrýklýðýný dile getiren Yunan lobisi, ABD hükümetine F-35'lerin Yunanistan'a satýþýný derhal sonuçlandýrmasý çaðrýsýnda bulundu.

Kararýn Yunan kamuoyunda yanlýþ izlenim oluþturma riski oluþturduðu belirtilen mektupta, "Tartýþmalarýn Avrupa'da ABD liderliðine iliþkin sorularý gündeme getirdiði bir dönemde, Yunan kamuoyunda da benzer þüphelerin oluþmasýndan kaçýnmalýyýz" ifadeleriyle ABD hükümetine aba altýndan sopa gösterildi.

Blinken'ýn F-35'lerin Yunanistan'a olasý satýþý konusunda ABD kongresine bilgi vermesinin üzerinden neredeyse bir yýl geçtiði, 4. ABD-Yunanistan Stratejik Diyaloðu'nun düzenlenmesine raðmen hala sonuç alýnamadýðý kaydedilen mektupta "Hayal kýrýklýðýna uðradýk çünkü ABD hükümeti, bir müttefik olarak Yunanistan'ýn güvenilirliðini ve sadakatini olduðu gibi kabul ediyor gibi görünüyor. ABD-Yunanistan iliþkilerinin derinleþmesi, Türkiye ile iliþkilerin rehinesi olarak kalamaz" denildi.