AB'nin 'X' için ''Eþik bekçisi'' kararý: DMA kapsamýna girmiyor
ABONE OL

AB Komisyonu, Elon Musk'un sahip olduðu X'in Dijital Piyasalar Yasasý (DMA) kapsamýnda "temel" platform olmadýðýnýn tespit edildiðini açýkladý.

Açýklamada, AB'nin mayýs ayýndan beri X platformunun konumuna iliþkin piyasa incelemesi yaptýðý anýmsatýlarak, X'in temel platform statüsü için gerekli sayýsal eþikleri karþýlamasýna raðmen iþletmeler ve tüketiciler arasýnda önemli bir "að geçidi" olarak nitelendirilemeyeceði sonucuna varýldýðý belirtildi.

AB'nin dijital platformlarýn faaliyetlerinde deðiþikliklere yol açan yasasý kapsamýnda, Avrupa'da faaliyet gösteren büyük platformlar ile þirketler "eþik bekçisi" olarak adlandýrýldý ve katý yükümlülüklere tabi tutulmaya baþlandý.

Bu þekilde sýnýflandýrýlan platformlarýn, rekabeti artýracak, tüketicilere daha fazla seçenek sunacak, hizmetlerinin birlikte çalýþabilirliðini saðlayacak ve kendi hizmetlerini rakip firmalarýnýn benzer hizmetlerinin önünde tutmasýný önleyecek yeni kurallara uymasý gerekiyordu.

"Eþik bekçisi" konumundaki firmalara, kurallarý ihlal etmeleri durumunda küresel cirolarýnýn yüzde 10'una varacak seviyede para cezasý kesilebiliyor.