Açýlýþýný Baþkan Erdoðan gerçekleþtirdi! Dost ülkede yüzyýllýk hayal gerçek oldu
ABONE OL

Arnavutluk'un baþkenti Tiran'da yapýmý Türkiye tarafýndan üstlenilen ve açýlýþýný Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn gerçekleþtirdiði Balkanlar'ýn en büyük camisi konumundaki Tiran Namazgah Camisi, ülkede Müslümanlarýn yüzyýllýk hayalini gerçeðe dönüþtürdü.

Arnavutluk Müslümanlarýnýn yüzyýllýk hayalinin gerçekleþtiði caminin açýlýþý, 10 Ekim'de Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ülkedeki resmi temaslarý kapsamýnda yapýldý.

Namazgah Camisi'nin Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya ve Arnavut diasporasýndan binlerce kiþinin katýlýmýyla gerçekleþtirilen açýlýþý, Arnavutluk Müslümanlarý için özel ve tarihi bir an olarak kayýtlara geçti.

Açýlýþ töreni sýrasýnda ve sonrasýnda Namazgah Camisi, iki ülke arasýndaki dostluðun, kardeþliðin ve dayanýþmanýn sembolü ve Arnavut Müslümanlar için saygýn bir ibadet yapýtý olarak deðerlendirildi.

- ARNAVUTLUK HALKI, CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN VE TÜRK HALKINA TEÞEKKÜR EDÝYOR

Namazgah Camisi'ni ziyaret edenler, AA muhabirine, camiyle ilgili his ve görüþlerini anlattý.

Ziyaretçilerden Ýdlir Abazaj, bir inanan olarak uzun süredir caminin açýlýþýný beklediklerini kaydederek "Camiye ilk girdiðimde ve gördüðümde son derece duygulandým. Yýllardýr kurduðumuz hayallerden biri gerçekleþti. Dikkatlice izledim ve bu caminin yapýmýnda emeði geçen, en küçük detayýyla ilgilenen herkese teþekkür etmek istiyorum. Onlar olmasaydý bu cami yapýlmayacaktý, bu yüzden Cumhurbaþkaný Erdoðan'a ve Türk halkýna teþekkür ediyoruz." dedi.

Agim Çakmaþi de caminin açýlýþýný, "Müslümanlarýn hayalinin gerçekleþmesi" olarak nitelendirdi.

Bayram namazlarýný meydanlarda kýlmak durumunda kaldýklarýný ve bu yüzden bu caminin bir ihtiyaç olduðunu anlatan Çakmaþi, "Her adýmlarýnda Arnavutlara destek olan Türk devletine ve halkýna teþekkür ediyoruz. Türkler, bizi her zaman destekleyen ve desteklemeye devam eden kardeþ bir halk olmuþtur. Onlara minnettarýz. Hayýrlý olmasýný dilerim." diye konuþtu.

- "NAMAZGAH CAMÝSÝ'NÝN ÝNÞASI ÝÇÝN YARDIMLARINI SUNAN TÜRKÝYE'YE TEÞEKKÜR EDÝYORUZ"

Esma Kajtazaj da Müslümanlar olarak böyle "görkemli bir camiye" sahip bulunmaktan dolayý çok mutlu ve neþeli hissettiklerini dile getirdi.

Kajtazaj, "Yürekten bir mutluluk hissediyoruz. Namazgah Camisi'nin inþasý için yardýmlarýný sunan Türkiye'ye teþekkür ediyoruz. Gerçekten çok muhteþem bir cami." ifadelerini kullandý.

Mimoza Anamali de caminin açýlýþýndan dolayý duygulandýðýný belirterek, açýlýþý görmeye ömürlerinin yetmesinin kendileri için büyük bir "mucize" olduðunu söyledi.

Namazlarýný artýk yeni camide kýldýðýný kaydeden Ervin Daja, "Yýllardýr bu caminin açýlmasýný bekliyorduk çünkü bayramlarda Müslümanlarýn meydanlarda, bulvarlarda ibadet ettiði ve bu caminin çok gerekli olduðu hep fark edilirdi. Bunun, Türk halkýnýn Arnavut Müslüman kardeþlerine vermiþ olduðu çok güzel bir hediye olduðuna inanýyorum. Umarým hepsi bunun için mükafatlandýrýlýrlar." deðerlendirmesinde bulundu.

Daja, camiyi çok güzel ve görkemli bulduðunu vurgulayarak "Ýçeri girdiðinizde ve namaz kýldýðýnýzda çok büyük bir huzur veriyor." dedi.

Nikahlarýnýn ardýndan camiye ziyarete gelen Halit Moqi ve Klementina Lila çifti de böyle duygulu bir günde yeni açýlan camiye gelmekten mutluluk duyduklarýný ifade etti.

- NAMAZGAH CAMÝSÝ

Açýlýþý 10 Ekim'de gerçekleþtirilen ve Balkanlar'ýn en büyük camisi konumundaki Tiran Namazgah Camisi, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý ve Türkiye Diyanet Vakfýnýn (TDV) desteðiyle inþa edildi.

Toplam alaný 10 bin metrekarenin üzerinde olan caminin iç alaný 2 bin 415 metrekare, ibadethanenin içi ve dýþýnda 10 bin kiþi ayný anda namaz kýlabilecek.

56 metre yüksekliðinde 4 minaresi, 36 metre yüksekliðinde ana kubbesi ve 18 küçük kubbesi bulunan caminin detaylarý, Osmanlý mimarisini anýmsatýyor.

Baþkent Tiran'ýn merkezine yakýn bölgede yer alan camide konferans salonlarý, sergi salonu, derslikler, kütüphane, çalýþma alanlarý, kültür merkezi ve farklý alanlar da bulunuyor.

Emine Erdoðan: Namazgah Cami'sinin hayýrlý olmasýný diliyorum

Baþbakan Rama'dan Türkiye'ye teþekkür

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Arnavutluk ve Sýrbistan ziyareti gündem oldu