Ada'yý tehlikeye atan adýmlar! Rum Kesimi askeri operasyon merkezi haline geldi
ABONE OL

"Batý'nýn Ýsrail'e silah desteði" baþlýklý dosya haberin onuncu bölümünde, AA muhabiri, KKTC Cumhurbaþkaný Tatar'ýn konuyla ilgili deðerlendirmesini aldý.

Tatar, GKRY'deki baþta ABD ve Ýngiltere olmak üzere bazý ülkelere ait askeri hareketliliðin Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýný baþlattýðý 7 Ekim 2023'ten sonra arttýðýna iþaret etti.

Rum yönetiminin, baþta ABD ve Ýngiltere olmak üzere bazý Batý ülkeleriyle anlaþmalar yaparak Güney'i, askeri bir operasyon merkezi haline getirdiðini belirten Tatar, Rumlarýn, Orta Doðu'ya yönelik bu giriþimlerden menfaat saðlamadýklarý gibi bazý devletler tarafýndan da kullanýldýklarýný ifade etti.

Tatar, GKRY'de artan askeri hareketlilik konusunda defalarca uyarýda bulunduklarýný hatýrlatarak Rum yönetiminin yaptýðý tarihi hatalar sonucunda Kýbrýs'ýn, Orta Doðu'daki bazý büyük örgütler tarafýndan hedef haline getirildiðini belirtti.

KKTC'nin devamlý Türkiye ile hareket ettiðini ve topraklarýný herhangi bir katliama destek vermek için kullandýrtmadýðýnýn altýný çizen Tatar, Türkiye Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan'ýn "Ýsrail'in, Güney Kýbrýs'ý lojistik üs yaptýðý" yönündeki açýklamasýna tam anlamýyla katýldýklarýný ve benzer endiþeleri taþýdýklarýný bildirdi.

Cumhurbaþkaný Tatar, daha önce katliam ve saldýrýlarla anýlan, "barut fýçýsýna" dönmüþ, barut kokusuyla özdeþleþen Kýbrýs'ta, Türkiye'nin 1974'te gerçekleþtirdiði harekat sonucunda barýþýn egemen olduðunu vurgulayarak þunlarý kaydetti:

"Güney Kýbrýs, 50 yýldýr barýþýn olduðu Ada'yý tehlikeye atýyor. Bu Ada'da 50 yýldan beri kesintisiz devam eden barýþý yok etmeye kimsenin hakký yok. Güney Kýbrýs, kendi halkýnýn da geleceðini ve menfaatlerini göremeyerek Orta Doðu'da yaþananlar ve eylemleri ile bölgede barýþý bozmaya yönelik birtakým tarihi hatalar yapýyor."

KKTC Cumhurbaþkaný Tatar, barýþý yýllar sonra yakalamýþ Ada'da birilerinin emellerine alet olan Rum yönetiminin, Kýbrýs'ý tekrar hedef haline getirmesinin acemilik ve kendi halkýna karþý sorumsuzluk olduðunu vurgulayarak Rumlarý, "Kýbrýs'ý tehlikeye atacak gereksiz risk doðuracak politikalardan kaçýnmaya" çaðýrdý.